Årets barncancerforskare
Sedan starten för drygt 40 år sedan har Barncancerfonden bidragit med cirka 4 miljarder kronor till forskning och de miljöer som krävs för att kunna genomföra god forskning. Förutom stöd till enskilda forskare innebär det stöd till uppbyggnad av viktiga infrastrukturer som biobanker och kvalitetsregister men också särskilda satsningar där extra stora behov finns.
Utmärkelsen Årets barncancerforskare instiftades 2024 för att lyfta fram en ung och lovande forskare inom barncancerområdet. En forskare som arbetar för upptäckter som har eller kan komma att spela en stor roll för forskning och vård av barncancerpatienter.
"Genom utmärkelsen Årets barncancerforskare vill vi öka kunskapen om vad barncancerforskare gör och visa på hur de genom sin forskning bidrar till att öka överlevnad och förbättra livskvaliteten hos barn med cancer, säger Britt-Marie Frost, forskningschef på Barncancerfonden."
Årets barncancerforskare 2024:
Catharina Hagerling
Motivering
Catharina Hagerling är forskaren från Lund som söker svar på varför vissa barn med neuroblastom har tumörer som ger upphov till metastaser och därigenom spridning av cancern. Catharina har ett lovande forskningsprogram där hon använder avancerade metoder för att analysera både primärtumörer och metastaserande tumörer av neuroblastom. Målet för hennes forskning är att hitta nya angreppssätt mot de tumörceller som lyckats sprida sig.
Catharina är en dedikerad forskare som med stort mod, kreativitet och engagemang tar sig an de svåraste frågorna. Hennes forskningsprojekt är djärvt, och om hon lyckas kan det bidra till utveckling av nya behandlingar som kan bota fler barn med metastaserad neuroblastom.
För lovande insatser och sin betydelse inom barncancerområdet är Catharina Hagerling den första forskaren att tilldelas Barncancerfondens utmärkelse - Årets barncancerforskare.
Så säger kollegorna om Catharina Hagerling
"Catharina är en unik blandning av snabbtänkthet, kreativitet, mod, engagemang, bestämdhet och styrka vilket gör att hon sällan vänder om eller tvekar inför stora frågor och utmaningar. "
Karin Leandersson, professor i tumörimmunologi på Clinical Research Center vid Lunds universitet, Forskargruppschef Cancerimmunologi, Malmö och Principal Investigator, LUCC: Lunds universitets cancercentrum.
”Catharina är en pärla med sin integritet, sitt självklara nästan pippi-aktiga angreppsätt inför nya, svåra frågor – allt kombinerat med bergsäker klinisk kompetens. Det är en ynnest att få tänka och jobba tillsammans med henne.”
Emma Hammarlund, universitetslektor och forskargruppschef vid Molekylär evolution.
Vår maskot Vilja
Vilja är en av Barncancerfondens maskotar och en varm kämpe för barn med cancer. Hon är modig, tuff och energifylld. Vilja älskar att sprida skratt och ogillar orättvisa. Hennes mål är att sprida hopp till barn med cancer och visa att allt är möjligt, även när det känns som mörkast.
Vilja är också symbolen för vår utmärkelse Årets barncancerforskare. Utmärkelsen syftar till att lyfta fram en ung och lovande forskare inom barncancerområdet vars arbete har eller kan komma att spela en stor roll för forskning och vård av barncancerpatienter. Genom att lyfta fram dessa forskare vill vi inspirera till fortsatt innovation och framsteg inom barncancerforskningen, precis som Vilja inspirerar oss till att tro på en ljusare framtid.