Varje dag drabbas ett barn i Sverige av cancer. Långt ifrån alla överlever. Men nu har något hänt, tack vare forskningen står vi på tröskeln till en barncancerrevolution. Med gemensamma krafter kan vi rädda fler liv.

Det var under 1970- och 80-talen som de första stora kliven togs mot ökad överlevnad för barn som drabbats av barncancer. Och det tack vare förbättrad användning av cytostatika. Decennierna som följde ökade överlevnaden ytterligare, men sedan dess har kurvorna legat relativt still. Dagens behandlingar räddar liv men de är så tuffa att cirka 70 procent av överlevarna får komplikationer senare i livet.  

Men nu har något hänt. Ny forskning öppnar dörren för möjligheter vi inte vågat drömma om. Innovativa läkemedel, till exempel cell- och genterapier, börjar godkännas och nya tekniker möjliggör precisionsmedicin och mer individanpassade behandlingar. Vi ser också hur nya behandlingar kan kombineras för att ge större och bättre effekt.  

”På tröskeln till barncancerrevolutionen”

För bara fem år sedan hade vi inte vågat påstå att vi står inför en barncancerrevolution. Det gör vi nu. Läs om den livsviktiga forskningens utveckling, där forskare och vårdpersonal berättar hur målstyrda läkemedel och immunterapier revolutionerar barncancervården i Barncancerfondens nya skrift ”På tröskeln till en barncancerrevolution” 

Ladda ner skriften som pdf

Var med och bidra 

Barncancerfonden är den största finansiären av barncancerforskning i Sverige. Tack vare våra givare kan vi stödja barncancerforskning – både grundforskning och forskning på nya behandlingar och läkemedel, såväl som omvårdnad.  

För att rädda fler barn till livet, och för att vården ska bli elakare mot cancern och snällare mot barnen under de tuffa behandlingarna, behövs ännu mer forskning och innovation. Var med oss och skriv barncancerhistora.  

Swisha en gåva

Kontakt