Vill hitta nya vägar att behandla hjärntumör hos barn
Lundaforskaren Anna Darabi vill förbättra behandlingen av den elakartade hjärntumören medulloblastom. Hennes strategi bygger på ett protein som tumörer använder för att undkomma kroppens immunförsvar. Nu finansieras hennes forskning med 1,7 miljoner kronor från Barncancerfonden.
Medulloblastom är den vanligaste elakartade hjärntumören hos barn och drabbar årligen ungefär 15–20 barn i Sverige. Dagens behandling botar över hälften av patienterna men kan ge svåra biverkningar som följer barnen resten av livet.
Den situationen vill forskaren Anna Darabi vid Lunds universitet ändra på. Nu tilldelar Barncancerfonden henne 1,7 miljoner kronor under tre år för att undersöka vilken roll ett specifikt protein spelar för sjukdomen.
– Vi hoppas att den här kunskapen kan ligga till grund för ny, tumörspecifik behandling av medulloblastom med mindre biverkningar, säger hon.
För några år sedan upptäckte Anna Darabi att proteinet, som heter CD24, förekom i oväntat höga mängder i medulloblastom. Proteinet förekom också i ett speciellt mönster i tumörerna. Upptäckten väckte hennes nyfikenhet och publicerades, men i en tidspressad forskartillvaro hamnade fyndet sedan i byrålådan.
Tills nyligen. Då visade nämligen en annan forskargrupp att vissa tumörer använder proteinet CD24 för att gömma sig från kroppens immunförsvar. Proteinet är en signal som säger ”ät inte upp mig” till immunsystemets försvarsceller vilket gör att tumören undviker attack och kan växa i fred.
Nu vill Anna Darabi undersöka om CD24 fungerar så även i medulloblastom, och om det i så fall går att utnyttja.
– Vi vill blockera det här proteinet och se om det förbättrar immunförsvarets förmåga att döda tumörcellerna och minskar spridningen av tumören, säger Anna Darabi.
Forskarna ska också undersöka det speciella mönstret av proteinet i tumörerna. Kanske paketeras CD24 i en typ av transportbubblor, så kallade tumörvesiklar som utsöndras från cellerna. Det är i dag känt att flera tumörer använder sådana vesiklar för att bland annat dela information till andra celler, sprida sig och gömma sig för immunförsvaret.
Finansieringen från Barncancerfonden har stor betydelse, konstaterar Anna Darabi.
– Anslaget innebär att jag kan satsa på det här projektet. Vi kan genomföra de kostsamma analyser som krävs för att undersöka hur CD24 kan användas för målinriktad behandling mot elakartade hjärntumörer hos barn, säger hon.
Anna Darabi, Lunds universitet, har fått ett projektanslag från Barncancerfonden,"Kan blockering av "Don't eat me"-signalen CD24 användas som terapi mot medulloblastom?", 1,7 miljoner under tre år.