Hopp om lindrigare strålskador på barn
Strålning av barns hjärnor kan ofta orsaka många och svåra biverkningar som påverkar kroppen resten av livet. Nu har två göteborgsforskare fått anslag från Barncancerfonden för att undersöka hur man kan minimera och behandla den här typen av skador.
Marie Kalm, forskare vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi vid Göteborgs universitet får 2,1 miljoner i tre år för att fortsätta att forska om hur man kan minska strålskador på barns hjärnor vid cancerbehandling.
– Vi är så glada över att Barncancerfonden tror på oss och har valt att fortsätta satsa på oss! Vi kommer att göra vårt bästa för att förvalta detta fortsatta förtroende, säger Marie Kalm.
Hon har intresserat sig för strålskador ända sedan hon började doktorera för 14 år sedan.
– Det uppkommer ofta sena biverkningar långt efter att strålbehandlingen avslutats. Det handlar bland annat om kognitiva problem, som exempelvis inlärningssvårigheter, hjärntrötthet och problem med minnet.
Anslaget som Marie Kalm och hennes forskargrupp fått är ett fortsättningsanslag. De har tidigare hittat lovande biologiska kännetecken som de kommer att jobba vidare med.
– Det handlar om biomarkörer som kan förutsäga den enskilde individens känslighet för strålbehandling. Genom att följa de här markörerna hoppas vi kunna förutse barnets risk att utveckla sena komplikationer.
Forskarna undersöker också två olika behandlingar som kan hjälpa hjärnan att läka efter strålbehandlingen och därmed minska de sena komplikationerna.
– Vi hoppas kunna optimera behandlingarna för att kunna minska seneffekterna efter strålning. Barnen som överlevt cancer förtjänar att ha ett så bra liv som möjligt efter att ha klarat av sin sjukdom. De är riktiga hjältar! Målet med vår forskning är att hjälpa dem till ett friskare liv.
Ytterligare en göteborgsforskare har fått ett anslag inom samma område. Changlian Zhu forskar vid samma institution som Marie. Han vill undersöka vilka molekylära mekanismer som ligger bakom de skadliga effekterna på hjärnan som uppstår långt efter strålning, och olika strategier för att förhindra dem.
– Vi undersöker mekanismerna kring celldöd efter strålning mot hjärnan, och hur man kan utveckla nya strategier för att förhindra och minska sena komplikationer efter strålning hos barn som har drabbats av hjärntumörer.
Changlian Zhu får 1,5 miljoner under tre år från Barncancerfonden för sin forskning om seneffekter.