Så ska barn kunna leka fritt under en cancerbehandling
Snart kan barn som behandlas för cancer slippa den klumpiga droppställningen som hindrar lek och rörelse. Ett forskarteam utvecklar nu en droppväst som istället bärs direkt på kroppen – på så sätt ska vardagen underlättas för barn under behandling.
Anslag medicisk teknik 2019
Ett barn som behandlas för cancer behöver vid flera tillfällen kopplas till en droppställning, bland annat för att få dropp och cytostatika. Att vara uppkopplad till den otympliga ställningen med de långa slangarna släpandes efter sig, kan vara tufft. Fri lek och rörelse blir svårt, även om mamma eller pappa springer efter med droppställningen.
Ökad rörelsefrihet
– När man ger cellgiftsbehandling till barn så ger man det oftast i kurer - man ger en kur under ett antal dagar då barnet behöver dropp dygnet runt. Sen väntar man några dagar med att ge nästa kur tills barnet återhämtat sig De är ofta som mest pigga och aktiva när det är dags att ge cytostatika igen. Små barn vill därför gärna leka och vara fysiskt aktiva när behandlingen ges, men blir begränsade av droppställningen, säger Ulrika Norén-Nyström, överläkare och medicinsk chef på barnonkologen på Norrlands universitetssjukhus i Umeå.
Hon ingår i ett forskarteam som nu håller på att utveckla ett helt nytt sätt att koppla upp droppet. Istället för att använda en klassisk droppställning paketeras droppställningen i en väst som barnet bär direkt på kroppen.
Prototyper testas
Idén till västen föddes när designern Martin Hanberger skulle göra sitt examensarbete vid Designhögskolan i Umeå. Idag är han projektledare för teamet kring droppvästen som har jobbat på projektet ihop sedan 2017.
– Sedan dess har vi testat oss fram med ett antal prototyper där barn, föräldrar och vårdpersonal fått tycka till. Med hjälp av de lärdomarna ska vi nu sy upp fler prototyper i olika storlekar för fler tester, säger Martin Hanberger.
Hittills är gensvaret positivt. Men några utmaningar återstår: att vårdpersonal ska hitta tid att lära sig den nya västen och lita på att den fungerar lika bra som en traditionell droppställning. Därför vill forskarteamet nu stötta vårdpersonal med arbetssätt, processer och utbildning. Det återstår även en del detaljformgivning av västen för att den till exempel ska bli slittålig under lek och rörelse.
För att lyckas med detta beviljas teamet nu en miljon kronor under ett års tid av Barncancerfonden.
Inom två år
Pengarna är en del i Barncancerfondens ambition att stötta medicintekniska lösningar som ska underlätta vardagen för barn som genomgår en cancerbehandling.
– Jag har jättestor respekt för de här pengarna och vill göra allt i min makt för att ro det här projektet i land. Det är ju fantastiskt att vi har fått den här möjligheten att kunna fortsätta arbetet, så nu lägger vi en plan för hur vi kan skapa maximal nytta för barnen med de pengarna vi har. Vi har som mål att västen ska finnas i vården innan 2021 är slut, säger Martin.
Arbetet med droppvästen är ett av sju projekt inom medicinsk teknik som i år beviljas pengar från Barncancerfonden. Totalt får de åtta projekten dela på 15,2 miljoner kronor.
Mätverktyg ska hitta tumör-dna i blod
Ett blodprov och ett högkänsligt mätverktyg. Med hjälp av dessa två komponenter hoppas forskare kunna utveckla en metod för att se hur mycket cancer-dna som finns kvar i kroppen under behandling. På så sätt ska det bli lättare att skräddarsy behandling för barn med cancer.
Läs merAI ska upptäcka genetiska förklaringar till barncancer
Varför får barn cancer? Det vill Ann Nordgren, professor och överläkare på Karolinska universitetssjukhuset, och hennes kollegor undersöka. Hon har fått ett av Barncancerfondens åtta anslag i medicinteknik för att hitta svaret med hjälp av maskininlärning.
Läs mer