ALLTogether – en europeisk behandlingsstudie för leukemi

Behandlingsprotokollet ALLTogether för barn och unga vuxna med akut lymfatisk leukemi syftar till att öka andelen barn som överlever och minska risken för sena komplikationer. Komplexiteten i ALLTogether är hög och antalet delstudier som är öppna eller kommer att öppnas är många.

Akut lymfatisk leukemi, ALL, behandlas i dag relativt framgångsrikt, men fortfarande dör nära fem procent av de drabbade barnen. Genom det europeiska projektet ALLTogether har behandlingen anpassats enligt ett nytt protokoll. Det tidigare behandlingsprotokollet, NOPHO ALL 2008, innehöll behandling som gav mycket biverkningar och var förenat med en förhöjd risk för behandlingsorsakad död. 

Behandling efter riskgrupp

Syftet med ALLTogether, som är en klinisk läkemedelsprövning i fas 3, är att bättre identifiera vilka barn som behöver en kraftfullare behandling och samtidigt undvika att överbehandla de barn som inte gör det. Behandlingen innebär en ny indelning av patienterna baserat på risken för återfall. I det nya protokollet minskar andelen patienter med högriskbehandling från 15 till 3 procent. Genom att minska andelen patienter som får den mest intensiva behandlingen är förhoppningen att färre ska drabbas av toxicitet och sena komplikationer.

Internationellt samarbete

ALLTogether är ett stort europeiskt konsortium där studiegrupper från bland annat Norden (NOPHO) ingår och utformar behandlingsprotokollet. En av fördelarna med ett internationellt behandlingsprotokoll är att patienterna blir fler, vilket i sin tur ökar kvalitén på studien. Då överlevnaden i ALL redan är relativt hög kan det annars vara svårt att statistiskt säkerställa eventuella skillnader i behandlingsresultat.

Om ALLTogether

  • Forskaren och barnonkologen Mats Heyman vid Karolinska Universitetssjukhuset och Karolinska Institutet är medicinskt ansvarig för det nya europeiska behandlingsprotokollet ALLTogether.
  • Barncancerfonden har under många år bidragit med finansiering för att bygga upp den gemensamma strukturen som behövs för att samla in patientdata, registrera behandlingsresultat och koordinera kliniska prövningar.
  • Det nya protokollet har utformats genom ett internationellt samarbete inom konsortiet ALLTogether där delstudier med specifika frågeställningar undersöker möjligheter att undvika överbehandling samt utvärderar nya behandlingsprinciper för att förhindra återfall.
  • Mer om studien för forskare och vårdgivare går att läsa på ALLTogether - RCC (cancercentrum.se) eller ClinicalTrials.gov Identifier: NCT04307576