Behandlingsstudier på barn med B cells- och lymfoblast-lymfom; B-NHL 2013 och LBL 2018
Behandlingsstudier på barn med B cells- och lymfoblast-lymfom; B-NHL 2013 och LBL 2018
Bakgrund: Arbetet med att förbättra överlevnad och minska bördan av sena komplikation hos barn med cancer riktas i dag alltmer mot nya behandlingsmetoder. Sådana nya behandlingsmetoder introduceras i kliniken genom brett internationellt samarbete. Min forskargrupp arbetar sedan många år med att utveckla internationella behandlingsprotokoll vid behandling av olika typer av Non Hodgkin lymfom (NHL) hos barn. Studierna B-NHL 2013 och LBL2018 har inkluderat patienter sedan 2017 respektive 2019, och beräknas ha inkluderat förväntat antal patienter inom de närmaste tre åren.
Arbetsplan:
B-NHL 2013: De viktigaste studiefrågorna i den internationella samarbetsstudien B-NHL 2013 är om tillägg av Rituximab i kombination med standardbehandling kan förbättra behandlingsresultaten för patienter med spridd sjukdomen och vilken påverkan Rituximab-behandlingen har på immunförsvaret efter behandling. Studien öppnade för patientrekrytering augusti 2017, och beräknas vara avslutad 2027
LBL2018: Lymfoblastlymfom (LBL) utgör den näst största gruppen av NHL hos barn. Sjukdomen är på många sätt lik leukemi. Till skillnad från leukemi är kunskapen om genetiska riskfaktorers betydelse för prognos otillräcklig. Nya studier visar att vissa genetiska förändringar i cancercellerna kan användas för att skilja en högriskgrupp från en lågriskgrupp. De viktigaste studiefrågorna i studien LBL 2018 är: Kan genetiska markörer användas för att hitta en högriskgrupp, och har denna grupp nytta av en mer intensiv behandling? Studien beräknas inkludera ungefär 130 barn under 18 år med LBL per år, varav 10-15 från NOPHO, och pågå fram till 2027.
Betydelse: Varje år drabbas några få barn i Sverige av NHL. Vi behöver bättre kunskap om hur vi kan använda genetiska markörer i cancercellerna för att förbättra behandlingsresultaten och om hur riktad immunologisk behandling påverkar patientens immunförsvar på lång sikt.