BMI och dess påverkan på läkemedelseffekt och biverkningar hos barn med ALL
BMI och dess påverkan på läkemedelseffekt och biverkningar hos barn med ALL
Barn med akut lymfatisk leukemi (ALL) har en tendens att gå upp i vikt under leukemibehandlingen medan barn med ALL och högt BMI (obesa) redan vid diagnos har en försämrad prognos i jämförelse med normalviktiga. Våra senaste registerstudier på barn med ALL som behandlats enligt nordiska behandlingsprotokollet, visade att framförallt äldre obesa barn har betydligt högre risk att drabbas av återfall av sin leukemi. Samtidigt har vi kunnat se att de även har en ökad förekomst av biverkningar av behandlingen. Framförallt ses biverkningar som orsakas av asparaginasebehandlingen. Motsvarande studier på vuxna är saknas.
Vi vill få bättre kännedom om hur BMI påverkar två viktiga cellgifter (Asparaginase och metotrexat i högdos) som utgör grundstenar i leukemibehandlingen, samt titta närmare på hur BMI förändras av behandlingen. Genom att analysera sambandet mellan BMI och sedan tidigare insamlad farmakokinetiska data på metotrexatutsöndringen samt asparaginaseaktivitet hos patienter som erhållit ALL-behandling enligt nordiska protokollen, samt även studera biverkningar i form av uppskjuten behandling, benmärgssuppression, biverkningar på hjärnan, lever och njurpåverkan, hoppas vi kunna öka förståelsen hur vi ska kunna optimera dessa cellgiftsbehandlingar samt undvika biverkningar i framtiden för barn med extrema BMI-värden. Vi planerar även att analysera om obesa unga vuxna också har sämre prognos och drabbas av toxicitet och utveckling av BMI hos barn med ALL under leukemibehandling.
Genom att på detta sätt fortsätta utforska BMIs effekt på leukemibehandlingen hoppas vi att vi på sikt kan vara med och bidra till en förbättrad prognos och mindre biverkningar i denna patientgrupp. Vårt projekt kan bidra till att uppnå detta mål genom att ge ökad kunskap om riskerna och eventuella mekanismer bakom toxicitet/återfall i relation till BMI och bidra till utveckling av t ex kostinterventioner, samt mer anpassad behandling för denna riskgrupp.