Farmakogenomik vid barncancer - utveckling av prediktionsmodeller för benmärgssuppression.
Farmakogenomik vid barncancer - utveckling av prediktionsmodeller för benmärgssuppression.
Målet med forskningsprojektet är förbättra cytostatikabehandling vid barncancer (behandling med anti-cancerläkemedel) genom att individualisera doser och förutspå biverkningar vid behandling med klassiska cytostatika. Vi skiljer oss alla åt genetiskt, denna variation påverkar också vår förmåga att eliminera läkemedel samt vilken effekt och vilka biverkningar vi får av läkemedel. Vårt mål är att förutspå pediatriska cancerbehandlingars biverkningar och kliniska effekter baserat på barncancer patientens genetiska kod och därigenom individualisera behandlingar med förhoppningsvis ökad överlevnad och minskade biverkningar som följd.
Vi studerar effekten och biverkningarna hos några av de vanligast förekommande cytostatika som används vid pediatrisk behandling av hjärntumörer och andra solida tumörer. Framför allt är vi fokuserade på myelosuppression (blodcells-påverkan). Genom att studera hur genetiska varianter (över hela arvsmassan) korrelerar med biverkningarna hos behandlade patienter så försöker vi hitta sätt att förutspå vilka patienter som inte tål behandlingen och har störst risk för allvarliga biverkningar. Vi genomför också experimentella studier på donerad mänsklig benmärg och cellinjer för att verifiera fynden från våra kliniska studier. Vi utvecklar också modeller som kan användas i kliniken för att uppskatta en enskild pediatrisk patients risk att få allvarliga biverkningar redan innan behandlingsstart.
Lyckas vi identifiera och verifiera resultaten för vilka genetiska varianter som påverkar patienters risk för biverkningar ger oss detta inte bara möjligheten dosera läkemedel efter patientens egna förutsättningar. Det ger oss också möjlighet att identifiera patienter som gynnas av vissa läkemedelsbehandlingar och andra som har en extra hög risk för biverkningar och kanske främjas av andra behandlingsregimer. Målet är att detta ska leda till bättre överlevnad, färre biverkningar och mindre patientlidande vid behandling av barncancer.