Karakterisering av immunsystemet hos barn med cancer
Karakterisering av immunsystemet hos barn med cancer
Överlevnaden hos barn som drabbas av cancer har förbättrats väsentligt de senaste decennierna. Trots detta är cancer fortfarande en av de vanligaste dödsorsakerna hos barn i Sverige. Läkemedel som riktar sig mot att förbättra immunsystemets egna förmåga att döda tumörceller har gjort stora framsteg för vuxna med cancer och uppvisar stor potential men sådana behandlingar har inte etablerats för barn med solida tumörer. Barns och vuxnas immunsystem skiljer sig åt och sannolikt också i hur det reagerar på en tumör och på de behandlingar de får. Ett viktigt steg mot införandet av nya immunologiska behandlingsstrategier hos barn är att öka vår kunskap om hur tumörer och rådande behandlingsprotokoll påverkar barns immunsystem.
Människans immunsystem utgörs av många interagerande celltyper som reglerar varandra i ett komplicerat nätverk. Trots goda kunskaper om enskilda celltyper, kan vi därför inte förutsäga immunsystemets funktion som helhet idag. Ny teknik erbjuder nya möjligheter till omfattande analyser av alla de celler och proteiner som utgör människors immunsystem och dess funktion. Dessa metoder använder vi för att studera immunsystemet hos barn med en solid tumör och följer dem genom deras behandling. Fram till idag har vi inkluderat 250 barn.
Ett av målen i detta projekt är att karakterisera hur immunsystemet ser ut hos barn med olika cancerdiagnoser när de får sin diagnos och sedan jämföra resultatet med friska barns immunsystem. Vi vill också undersöka om man redan vid tiden för diagnos kan förutse vilka barn som riskerar att drabbas av komplikationer som involverar immunsystemet t.ex. svåra infektioner eller se skillnader på de barn som har god tumörhämmande effekt av sin behandling jämfört med de som inte får önskvärd effekt. Detta anslag för forskarmånader skulle möjliggöra att jag kan fortsätta forska parallellt med min kliniska tjänst som läkare inom onkologi.