LiBRA - litiumbehandling för att förhindra kognitiv svikt efter strålbehandling mot hjärnan
LiBRA - litiumbehandling för att förhindra kognitiv svikt efter strålbehandling mot hjärnan
Att leva - inte bara överleva.
Målet är att förebygga och behandla sena komplikationer efter strålbehandling mot hjärnan, särskilt intellektuella funktioner.
Tack vare framsteg i diagnostik och behandling blir drygt 80 % av alla barn och ungdomar med hjärntumör långtidsöverlevare. Behandlingen, särskilt strålbehandling mot hjärnan, leder dock ofta till så kallade sena komplikationer, tidigare kallade seneffekter, däribland nedsatt intellektuell förmåga, kardiovaskulära sjukdomar och störd tillväxt. Nedsatt intellektuell förmåga är särskilt begränsande för möjligheten att leva ett normalt liv. De bakomliggande orsakerna är dock mycket ofullständigt kända, och det finns idag inga behandlingar mot dessa skador.
Det finns i dag tre centra i världen där studier som LiBRA initierats: Karolinska i Sverige (litium), Hospital for Sick Children, Toronto, Canada (metformin), och St Jude Children’s Research Hospital, Memphis, TN, USA (memantin).
I djurförsök har vi och andra funnit att litium både skyddar mot akut skada och stimulerar läkning efter bestrålning, dock utan att skydda tumörceller, litium har till och med anti-tumöreffekter! Etikprövningsmyndigheten och Läkemedelsverket har godkänt vår ansökan om LiBRA, en fas 2, randomiserad, dubbel-blind, placebokontrollerad studie, där 84 barn och ungdomar i Sverige och Danmark som fått strålbehandling mot hjärnan skall lottas till 6 månaders behandling med litium eller placebo. De kommer att testas med neuropsykologiska tester, blodprover och magnetkameraundersökningar upp till 5 år efter litiumbehandlingen.
Vårt mål är att förebygga och/eller behandla de skador som uppstår i hjärnan, utan att försämra effekten av cancerbehandlingen. Målet är att minska lidandet för de drabbade och deras familjer, samt reducera de medicinska och sociala kostnaderna för samhället.