Nyttan av ögonmotorikbedömning och synrehabilitering efter genomgången hjärntumör
Nyttan av ögonmotorikbedömning och synrehabilitering efter genomgången hjärntumör
Syfte
Att beskriva typer och förekomst av synproblem efter behandling av hjärntumör hos barn och ungdomar. Vidare undersöks effekterna av riktad synrehabilitering för de synproblem, inklusive okulomotoriska funktioner, som framkommit och att utvärdera en procedur för screening av synfunktion som kan utföras av icke-specialiserade medarbetare.
Bakgrund
Hjärntumör är den näst vanligaste cancerformen hos barn och ungdomar och utgör en betydande orsak till funktionsnedsättning och förmåga att utföra aktiviteter relaterade till skola och vardagsliv. Problem med synfunktionen och efterföljande rehabiliteringsbehov är alltmer uppmärksammat. Detta inkluderar ögonrörelser, fokusering, samsyn och ökad känslighet för ljus och rörelse vilket kan påverka läsning och skolarbete.
Arbetsplan och preliminära resultat
Efter en framgångsrik introduktion av synrehabilitering som en del av rehabiliteringen efter hjärntumörer har vår klinik beviljats ekonomiskt stöd av Regional Cancer Center för att slutföra implementeringen. En fallrapport som beskriver resultaten och erfarenheterna har publicerats.
Patienter i åldern 6-18 år och åldersmatchade kontroller kommer att inkluderas. Bedömningar kommer att utföras vid sedvanliga multidisciplinära bedömningar 3 månader, 2 och 5 år efter primär onkologisk behandling och vid 18 års ålder. Ett 12-16 veckors synrehabiliteringsprogram kommer att erbjudas.
Metoder
Screening av syn kommer att utföras av sjuksköterska, neurovisuell undersökning av en neurooptiker. Synrehabiliteringen kommer att ledas av en arbetsterapeut. Utfallsmåtten inkluderar symtombedömning, visuella funktionsmätningar och aktivitetsförmåga.
Betydelse för barncancer
En stor utmaning för patienten är att återgå till dagliga aktiviteter och i synnerhet till skolaktiviteter. Synfunktionsproblem kan utgöra ett betydande hinder i läsning och skolarbete. Det är därför av stor vikt att fånga upp och behandla dessa rehabiliteringsbehov i ett tidigt skede.