Stamcellsbaserade strategier för att rädda framtida fertilitet hos pojkar.
Stamcellsbaserade strategier för att rädda framtida fertilitet hos pojkar.
När vuxna män, eller pojkar som genomgått puberteten, ska behandlas mot cancer med testikelskadande cellgifter och strålbehandling erbjuds de att lämna spermaprov för nedfrysning. Detta ger dem en framtida möjlighet att bli biologiska fäder även om cancerbehandlingen gjort dem sterila. Pojkar före puberteten har inte denna möjlighet eftersom deras testiklar ännu inte börjat producera spermier utan endast innehåller omogna förstadier (stamceller). Trots intensiv forskning finns stor okunskap kring hur stamcellerna utvecklas till spermier. Detta beror till stor del på att resultat från djurexperimentella studier inte är direkt överförbara på människa, eftersom spermieutvecklingen skiljer sig markant mellan människa och djur. Även om det idag går att frysa testikelvävnad från pojkar före puberteten, så finns det ingen etablerad metod för hur vävnaden ska kunna användas i framtiden för att möjliggöra biologiskt faderskap.
Nya stamcellbaserade cellodlingsmetoder som etableras inom andra medicinska områden, t.ex. organoider (små cellgrupper som bildar miniorgan i kultur), kan ge nya verktyg för forskningen om spermatotogenes. Testikulära organoider kan i framtiden användas för att undersöka riskerna för testikeln vid olika cancerbehandlingar och ge svar på hur stamcellerna skulle kunna skyddas vid behandlingen.
Som fortsättning av tidigare projekt som genomförts i mitt forskarteam, tillsammans med kollegor inom det multi-disciplinära Nordisk-Baltiska forskningsnätverket NORDFERTIL, kommer våre nya resultat att ge en stor mängd grundläggande information om effekterna av cancerbehandling på spermatogenes hos pojkar, något som tidigare varit svårt att studera. Därmed kommer vi att kunna ta fram mer information om behandlingsrelaterade fertilitetsproblem, vilket kommer att vara till nytta för de behandlande läkarna då de ska informera patienter och deras familjer om möjliga testikelskadande effekter i samband med den planerade cancerbehandlingen.