Teknisk utveckling av matriser som stöd för bevarande av äggstocksvävnad från unga cancerpatienter
Teknisk utveckling av matriser som stöd för bevarande av äggstocksvävnad från unga cancerpatienter
Återtransplantation av nedfryst äggstocksvävnad är för närvarande det enda fertilitetsbevarande alternativet för flickor och ungdomar som har utsatts för tuffa cancerbehandlingar under barndomen. Metoden är för närvarande experimentell på barn, men internationella riktlinjer tyder på att den snart kommer att integreras i klinisk praxis. Metoden begränsas för närvarande av låg effektivitet på grund av att många av äggstockscellerna förstörs under nedfrysning och återtransplantation. Därför är det viktigt att utveckla tekniker som bevarar äggstockscellerna, t.ex. genom ett stöd som imiterar den ursprungliga vävnadens mikromiljö så mycket som möjligt när det gäller mekaniska och biokemiska egenskaper.
Det övergripande syftet med detta projekt är att utveckla en matris som liknar kroppens egna extracellulära matris, för att stödja äggstocksvävnad under nedfrysning och återtransplantation, och därigenom bevara fertiliteten hos flickor och ungdomar med cancer. Matrisen är baserad på FN-silk, ett silkesprotein funktionaliserat med ett motiv från det kroppsegna proteinet fibronektin. FN-silk bildar ett nätverk av fibrer som matchar dimensionerna det kroppsegna matrisen, med lämplig styrka och elasticitet. Vi har tidigare visat att matriser av FN-silk stödjer överlevnad och funktion hos insulin-producerande pankreatiska öar som ska transplanteras till diabetiker. Nu kommer vi att vidareutveckla FN-silk materiserna och metoderna för att ge stöd till äggstocksvävnad under nedfrysning och återtransplantation.
Den tekniska utvecklingen av FN-silk matrisen, metoderna pch verktyg för hantering vid nedfrysning och återtransplantation kommer att utföras på Prof. Hedhammars labb, KTH. Forskningen kommer att bedrivas i nära samarbete med Prof. MD Rodriguez-Wallbergs labb, KI, där cell/vävnadshantering för nedfrysning och experimentella transplantationsmodeller har etablerats.