Likvärdig behandling – nyckeln till överlevnad
Leukemi karakteriseras av okontrollerad tillväxt av omogna förstadier till vita blodkroppar i benmärgen.
Leukemicellerna tränger ut den friska blodbildningen och tränger så småningom även in i blodet och övriga organ i kroppen. Det finns många olika typer av leukemi, men de två huvudtyperna är akut lymfatisk leukemi, ALL, och akut myeloisk leukemi, AML.
Högre överlevnad
I dag överlever en majoritet av de barn som drabbas av leukemi. Intensivare behandling, bättre diagnostik och utvecklingen av behandlingsprotokoll har fått upp den låga överlevnaden som rådde på 1980-talet.
Redan då visste läkarna att ALL och AML skulle behandlas olika, men man hade svårt att ta hand om de biverkningar som uppstod efter den intensiva behandling som krävdes vid främst AML.
Behandlingsprotokollet
När behandlingsprotokollen gjorde sitt intåg började all information om sjukdomarna och patienterna att samlas in.
I slutet av 1960-talet startar det första svenska behandlingsprotokollet – en detaljerad beskrivning av hur behandlingen ska gå till. När protokollet infördes steg överlevnaden till 30 procent.
År 1986 började forskarna dela in leukemierna i olika riskgrupper och behandlingen anpassades efter det. Då steg överlevnaden till 67 procent.
År 1992 arbetades ett nytt gemensamt behandlingsschema för Norden fram. Högdosmetotrexat ersatte strålning och tack vare det minskade sena komplikationer och sekundära tumörer. Överlevnaden steg till 80 procent.
I dag behandlar läkarna enligt det fjärde behandlingsprotokollet.