Allt fler barn överlever svår cancerform
Svenska och nordiska behandlingsresultat för neuroblastom är i toppklass, och blir allt bättre. Från 1999 till 2007 hade överlevnaden för barn med neuroblastom ökat från 61 procent till nästan 80 procent i de fem nordiska länderna.
Europeiska forskare har i år undersökt och jämfört behandlingsresultaten för barn med cancer i 29 europeiska länder. Totalt har 157 000 barn, som fick sin diagnos mellan 1978 och 2007 analyserats inom projektet EUROCARE-5.
Sammantaget visar undersökningen att även om stora framsteg skett finns det fortfarande stora skillnader inom Europa och mellan olika cancerformer. Medan överlevnaden för barn med leukemi och lymfom fortsätter öka i hela Europa har utvecklingen stannat upp för övriga cancerformer de senaste åren. Ingen av tumörformerna visar någon säker förbättring i någon av de fem regioner som har undersökts; Central-, Syd- och Västeuropa samt de fem nordiska länderna och Storbritannien med Irland.
Säker förbättring för neuroblastom i Norden
Men det finns undantag. För en region och en sjukdom var det en påtaglig statistiskt säker förbättring, nämligen neuroblastom i Norden. Från 1999 till 2007 hade överlevnaden för barn med neuroblastom ökat från 61 procent till nästan 80 procent i de fem nordiska länderna.
– Att vi i Sverige och Norden gör framsteg för barnen med neuroblastom är mycket glädjande. Vi har inga unika behandlingsmöjligheter i Norden, men samarbetet inom NOPHO (Nordic Society of Paedriatic Oncology) med stark betoning på biologisk förståelse och samverkan mellan olika yrkesgrupper har haft betydelse, säger professor Per Kogner som är ordförande i arbetsgruppen för neuroblastom inom NOPHO.
Även övriga regioner kan nog snart se samma framsteg. En tillfällig tillbakagång för centrala Europa kan förklaras av att man i Tyskland genom screening upptäckte extra många barn med snälla neuroblastom de första åren av undersökningsperioden.
– Det är framförallt den riskbaserade behandlingen med ökad intensitet för barn med högriskneuroblastom som gjort skillnad. I dag börjar vi se hur målstyrd behandling gör nytta, och även att det kan finnas hoppfulla möjligheter till bra behandling för barnen som får återfall i sin sjukdom, säger Per Kogner.
Om Neuroblastom
Neuroblastom är en småbarnssjukdom som knappt existerar hos vuxna. Neuroblastom uppstår från det sympatiska nervsystemet. Ofta i binjurarnas inre del, eller i nervvävnaden utmed ryggraden.
Vanliga symtom
Varierar stort. Den milda varianten ger ofta få symtom. Tumören kan upptäckas som en knöl i buken. Den aggressiva varianten ger diffusa symtom, smärtor i kroppen, blodbrist, diarré och avmagring.
Behandling
Vissa tumörer kan opereras bort, de mer komplicerade fallen kräver cytostatikabehandling, operation och högdosbehandling med stamcellstransplantation.
Överlevnad
Prognosen skiljer sig mellan olika tumörtyper. Ju yngre barn, desto bättre möjlighet till bot. Överlevnaden har ökat kraftigt de senaste tjugo åren och ligger i dag på nära 80 procent. Läs mer om framgångarna för överlevnaden i neuroblastom på sid 45.
6 procent av all barncancer i Sverige är neuroblastom, cirka tjugo barn i Sverige insjuknar per år, de flesta före två års ålder. Hos barn som är äldre än sju år är sjukdomen ovanlig.
Stora genombrott för neuroblastom
I mitten av 1990-talet lärde sig läkarna att via prov på tumören se vilket stadium och vilken typ av neuroblastom barnet hade. Därmed kunde de skilja på den aggressiva och den milda varianten och anpassa behandlingen efter det.
År 1996 kom det största genombrottet. Då infördes intensivare behandling för barn med högriskneuroblastom, läkarna övergick till en kombinerad och intensiv behandling med cytostatika, högdosbehandling med stamcellstransplantation, strålning och A-vitamin. Överlevnaden steg från under tjugo procent i början av 90-talet till drygt sextio procent i mitten av 00-talet.
Idag överlever hela 80 procent av de som drabbas, (60 procent för högriskneuroblastom). Forskare försöker också hitta ny och bättre behandling, anpassad till cancerbiologin i neuroblastomcellerna. Forskarna arbetar för att kunna se vilka barn som kan behöva en mer skräddarsydd behandling.