Tema Medicinsk teknik
Igår var det tema Medicinsk teknik i dubbel bemärkelse här på forskningsavdelningen. Kerstin och Anders deltog i forskningsnämndens anslagsmöte för Medicinsk teknik och själv deltog jag i ett seminarium på Svenska Läkaresällskapet med temat ”Vårdens testpiloter - människorna och tekniken som förändrar vårdens vardag”, arrangerat av Dagens Medicin Agenda.
På kontoret var det alltså Anders och Kerstin som höll ställningarna under anslagsmötet i Medicinsk teknik. Själva utlysningen stängde 5 april och sedan dess har forskningsnämnden ägnat sig åt att läsa, bedöma och betygsätta de ansökningar som kommit in. Hur själva processen går till har jag skrivit om i ett tidigare inlägg men för er som behöver en uppfräschning i light-version så kommer den här:
Processen är relativt lång och den börjar när ansökningssystemet stängts. Ledamöterna anger jäv och forskningsavdelningen fördelar sedan ansökningarna till ledamöterna med hänsyn till deras expertis. Ledamöterna läser och bedömer ansökningarna och sätter poäng på olika kriterier utifrån ett antal frågeställningar. Vid nämndens anslagsmöte (det mötet som ägde rum igår) gås ansökningarna igenom och diskuteras. Alla beslut som fattas under sittande möte protokollförs och sammanställs sedan av oss på forskningsavdelningen. En beslutslista upprättas och först när huvudordförande för forskningsnämnden samt generalsekreteraren för Barncancerfonden signerat listan, är besluten offentliga och sökande kan meddelas om beviljat anslag eller avslag. Vi hoppas kunna meddela besluten, och hur de budgeterade 15 Mkr fördelats i årets utlysning, senast 1 juli. Så håll ut!
På seminariet "Vårdens testpiloter...", som innehöll en hel del intressanta presentationer om nya tekniska lösningar och metoder för sjukvården fick vi bland annat höra om akutmottagningen på Skånes universitetssjukhus i Lund som nu testar en ny teknik för att märka upp utrustning som finns utspridd på avdelningen, som tex EKG-apparater och febertermometrar. Den typen av utrustning har man försett med sändare som gör att den lätt kan spåras och man kan snabbt se var tex närmaste febertermometer finns utan att man behöver springa och leta eller fråga någon annan i personalen var termometern finns. En väldigt spännande presentation med tanken att man längre fram i tiden även ska kunna hålla koll på patienterna och patientflödet med samma teknik.
Vi fick också ta del av hur våra första webbdoktorer i Stockholms läns landsting jobbar. Kjell Andersson, verksamhetschef vid Råcksta vårdcentral demonstrerade live hur ett videomöte kunde gå till och hur enkelt det kan vara att genomföra ett läkarbesök via webben. Som patient börjar man med att logga in med BankID, beskriver sina symtom eller ställer en fråga. Sedan genomförs ett funktionstest för att säkerställa att mobilen/paddan/datorn fungerar för ett videomöte. När det är gjort kan man sedan välja att ställa sig i kö för en drop-in-tid eller boka en tid och man betalar för mötet med kreditkort. Efter mötet är genomfört för läkaren som vanligt journal och bedömer läkaren att recept eller remiss behövs så kommer läkaren att skriva ut det. Effektivt!
Det här var ju bara två av många inspirerande föreläsningar under gårdagen, och vem vet, kanske får vi se några av våra projekt som beviljats i utlysningen Medicinsk teknik i liknande forum framöver!
//Emeli #blogg100