Boktips inför sommaren

Vi får in många tips på böcker, texter och musik skrivna av eller för barn och familjer som drabbats av barncancer. Inför sommaren vill vi dela några av boktipsen som handlar om livet med barncancer, som drabbad eller anhörig. Det är berättelser om sorg och saknad, men också om hopp, kärlek och de starka banden man har till sina nära och kära.

Den som måste döden dö och Den som måste livet leva, är två böcker skrivna av Linda Wahlund.

”Jag vill utmana alla vuxna att våga prata med barn och unga även om det allra svåraste. Barn vill och kan det!” berättar Linda om sin bok.

De två romanerna handlar om livet med cancer, om sorgen när någon dör, men också om vänskapen, kärleken och glädjen i livet. ”Den som måste döden dö” handlar om My som är sjuk i cancer. Hon vet att hon ska dö, men hon vet inte hur hon ska säga hejdå till sin bästa vän. ”Den som måste livet leva” är skriven ur bästa vännen Moas perspektiv, där hon följer sin bästa vän genom sjukdomen, måste ta farväl och orka ta sig igenom vardagen när My dör.

Linda Wahlund har i sitt yrke mött många barn som pratat om döden. Hennes förhoppning med böckerna är att barnen kan läsa dem tillsammans med sina familjer och finna igenkänning och kanske nya perspektiv på de situation man befinner sig i, för att känna sig mindre ensam i det man går igenom som drabbad eller anhörig.

Mer information om böckerna finns här.

Jag minns dig, skriven av Emma Dahlson och Johan Persson

”Jag minns dig” är skriven för barn och unga som har förlorat en nära anhörig, och handlar om den sorg man kan uppleva när en person man står nära dör. Boken är skriven av personer som träffat många barn i sorg, och är ett slags hjälpmedel för barn och familjer att förstå och förklara sorg och saknad.

I boken finns frågor som barnen kan svara på kring den person de förlorat, och samla minnen och minnesbilder. Det finns även en del för vuxna, med frågor du kan ställa till barnet om sorg.

Mer information om boken finns här.

30 månader, skriven av Jannice Eklöf.

”Det finns alldeles för många öden liknande vårt därute; alldeles för många familjer som tvingas igenom saker ingen människa ska behöva uppleva. Det finns så många historier. Det här är vår.” berättar Jannice om sin bok.

”30 månader” är en mammas berättelse om tiden från att hennes fyra år gamla dotter får sjukdomssymptom och sedan diagnosticeras med leukemi, och hur familjen tillsammans tar sig genom den tuffa tiden av behandling och oro fram till den sista behandlingsdagen.

När familjen fick beskedet om Juvas sjukdom började Jannice skriva om allt som familjen gick igenom, och fann tröst i en Facebookgrupp där hon delade sina dagboksanteckningar. Anteckningarna tillsammans med dotterns journaler blev en bok, om de 30 tuffa månaderna av Juvas leukemi. 

Mer information om boken finns här.

Det är en gåva att få sova som ett barn, skriven av Anna W Gustafsson.

"Det är en gåva att få sova som ett barn" är skriven i dagboksform, och skildrar hur vardagen förändras i en familj som drabbas av ett barncancerbesked. Familjen försöker finna balans, och stunder av glädje och ro i vardagen, som är allt annat än vad den brukade vara. Ett litet barn har fått cancer, och går igenom tid av behandling med provtagningar, sjukhusvistelser, mediciner och smärta.

Författaren till boken började blogga när hennes son var sjuk, för att dela sina tankar med vänner och familj. Bloggen blev till en bok om hur familjen påverkas när ett barn är sjukt.

Mer information om boken finns här.

Bonustips!

Om du hellre lyssnar på berättelser, kan vi tipsa om Barncancerfondens podcast Dela ordet, som riktar ljus på de utmaningar som drabbade barn och familjer tvingas gå igenom, både under behandlingstiden och en lång tid efteråt.

Här hittar du podden: Dela ordet - din podd när livet är svårt | Barncancerfonden