Fixa semestern trots behandling
Tågluffen genom Europa kanske får vänta – men ställ inte in semesterplanerna helt. Genom att ta vara på de bra dagarna och anpassa förväntningarna så kan även familjer med ett barn under behandling få en bra semester.
Sommarlov, långledighet och varma bad. För många familjer är sommarens semester ett tillfälle att äntligen få tid tillsammans, göra roliga saker och kanske resa bort tillsammans.
Men när ett barn drabbas av cancer påverkas alla aspekter av familjens liv – även semestern. Ulrika Persson är konsultsjuksköterska på barnonkologiska avdelningen vid Karolinska universitetssjukhuset. Hon träffar många familjer som har funderingar kring vad man kan och inte kan göra under behandlingen.
– Först och främst är det barnets allmäntillstånd som styr. Om familjen till exempel planerar en utlandsresa så måste den göras i samråd med läkare, säger Ulrika Persson.
Hur barnet mår går ofta i vågor under behandlingen, och det kan variera mellan perioder som är mer intensiva och kräver sjukhusvistelser och lugnare perioder då barnet ofta mår bättre. Just därför är det svårt att säga något generellt, Ulrikas råd är att anpassa semesterplanerna utifrån barnets egna förutsättningar.
– Vi är alltid noga med att säga att det är viktigt att försöka leva som vanligt så mycket som möjligt, men den där djungelresan kanske får vänta ett tag.
Om barnets läkare säger okej till en utlandsresa kan det vara bra att välja ett resmål där det finns sjukvård på nära håll. Läkaren kan också skriva ett intyg och en sammanfattning av barnets diagnos och behandling på engelska, som kan tas fram om något skulle hända under resans gång. En bra försäkring är också viktig, som täcker eventuella kostnader för vård utomlands.
Som syskon till ett sjukt barn kan det vara trist att sommarlovet inte blir som vanligt. Ulrika tycker det är viktigt att försöka låta syskonet få uppleva roliga saker ändå.
– Jag brukar säga till familjer att ta hjälp av nära anhöriga och vänner, både med enkla praktiska saker, men också för syskonens skull. Om det är mycket sjukhusvård under semestern kanske syskonet kan få följa med en kompis till landet, eller åka och hälsa på släktingar under sommarlovet.
Bara för att en äventyrlig utlandsresa inte är möjlig, så finns det fortfarande ett värde i att försöka få till avbrott från vardagen med sjukhusbesök och behandlingar.
– Det gäller att ta vara på de bra stunderna när de kommer. Ibland kan det kanske räcka med att bara vara tillsammans hemma eller vistas ute i det gröna. Eller hitta på saker som inte kräver en lång resa, som att göra utflykter i sitt närområde. Det behöver inte vara så avancerat, säger Ulrika.
Skrivet av: Cecilia Billgren