Hundarna Austin och Morris sprider glädje på barnkliniken

Johanna jobbar som konsultsjuksköterska för barn med hjärntumörer. Med sig till jobbet har hon hundarna Austin och Morris, som skänker gläde och är en ljusglimt för många barn.

Fotograf: Ylva Sundgren

Jag heter Johanna och arbetar som konsultsjuksköterska för barn med hjärntumörer på barnkliniken i Lund. Vi konsultsjuksköterskor finns på alla 6 barnonkologiska centra i Sverige och vårt uppdrag är bland annat att vara ett stöd för familjen under sjukdomsperioden och genom behandlingen samt i uppföljningen. Vi ger information till både barn, syskon och föräldrar om sjukdom och behandling, samordnar kontakter för barnet, informerar i förskola och skola. Vi har lite av en ”spindel i nätet” funktion. När ett barn insjuknar i en cancerdiagnos leder det alltid till en stor oro och kris hos både patient och familj. Ingen väljer att bli sjuk och alla familjer kommer till sjukvården med sina egna ryggsäckar och erfarenheter. Vårt syfte är att kunna hjälpa barnet och familjerna genom denna svåra situation och försöka underlätta deras tid och kontakt med sjukvården.

Utöver mitt arbete som konsultsjuksköterska har jag en lite annorlunda arbetsuppgift. För cirka 15 år sedan var jag på en konferens där jag lyssnade på en som arbetade med sin hund i barnsjukvården. Jag som är gammal hästtjej och djurtokig blev genast intresserad. Jag har sett vad djur kan göra för måendet i positiv riktning. Jag bestämde mig för att gå vidare med detta och idag har vår familj två utbildade sociala tjänstehundar, Austin & Morris. De är framför allt våra familjehundar men med en väldigt viktig och lite annorlunda uppgift. De arbetar med mig på barnkliniken och träffar de sjuka barnen. Uppgifterna kan vara lite olika, men allt från att vara med i fysioterapi och motivera, lugna och stötta vid provtagning, leka sjukhus med en rädd patient till att bli klappade och vara med som sällskap och stå för en stunds glädje och känsla av att göra något som inte tillhör sjukdom och sjukhus.

I mötet med en vänlig hund producerar människan oxytocin som kort beskrivet är ett ” lugn och ro- eller må bra-hormon”. Människan får alltså ett välbehag av att interagera med en hund. Det finns forskning som visar på att både puls och blodtryck sjunker, man får ett minskat stress- och ångestpåslag och minskad smärta då barn inom sjukvård får interagera med en vänlig och utbildad hund.  

Vi har jobbat på barnkliniken sedan 2018 och arbetat fram en fungerande verksamhet. Idag är vi dessutom ytterligare ett ”team” som jobbar här. Vi finns tillgängliga för alla barn på barnkliniken, oavsett ålder och diagnos. Vissa patienter träffar vi flera gånger och vissa mer sällan. Våra hundar är utbildade sociala tjänstehundar och de har genomgått en gedigen utbildning. Det finns mycket att ta hänsyn till när man träffar sjuka barn i en sjukhusmiljö, exempelvis hygien och utrymme. Under vårt arbetspass är vi i ett rum med sluss så jag och hunden kommer utifrån och patienterna inifrån. Det är ett fullt utrustat vårdrum, vilket innebär att även de sjukaste barnen med olika behov av medicinsk teknik och uppkoppling kan ta del av hundarna.

Vi tycker det är ett fantastiskt uppdrag då vi ser hur mycket glädje det ger barnen och deras familjer. Många är på sjukhus under långa perioder och detta kan verkligen vara en ljusglimt! Vill man veta mer om oss kan man gå in på Region Skåne och följa QR-koden.

/Johanna