Lätta böcker om svåra saker
Jag är på bokmässan i Göteborg och lyssnar på ett föredrag med titeln "Hur mycket tål barnen?" med anledning av föräldrar som protesterat mot att böcker med vissa svåra teman ska få läsas i skolan.
Föredragshållarna, Annika Thor och Christina Waldén, diskuterar bland annat hur mycket inflytande föräldrar ska få ha på själva undervisningen. För om man ska hårddra det så skulle de som inte tror på evolutionsteorin kunna protestera mot att man undervisar om den.
Jag vet vad jag tycker och tror på och det är att barn tål mycket mer än vi tror så länge vi vuxna finns där, lyssnar och möter deras frågor och funderingar. Och jag tänker att något av det viktigaste vi kan göra är att låta våra barn få känna alla sorters känslor. För att träna sig inför livet, kunna möta medmänniskor och för att förstå att det inte är farligt att vara ledsen ibland. Bokförlaget som gett ut min bok "Nils och den blinkande stjärnan" har en kategori de kallar "lätta böcker om svåra saker". Viktiga böcker som behövs inte bara när det värsta har hänt, utan för alla, som ett sätt att få inblick i hur det kan vara att tex sakna någon, att ha en förälder som ibland är väldigt ledsen, en nära som blivit sjuk eller att vara barn och ligga på sjukhus. Jag har läst de flesta av Idus förlags fina barnböcker i kategorin "lätta böcker om svåra saker" och vill tipsa om några av mina favoriter.
För lite större barn (skolbarn)
"Himlen suger"
av Andreas Hasselberg, illustrationer av Vera Mulder
"Fellan ska spela sin första innebandymatch någonsin och han är nervös. Hans pappa måste jobba men hans mamma har lovat att komma och titta. Det är bara ett problem. Hon kommer att se på uppifrån himlen. Fellans mamma finns nämligen inte längre. Hon är död, i cancer. Hur ska tioårige Fellan klara sig i innebandymatchen och i livet med en mamma uppe i himlen?" Från bokens baksida. Mitt favoritstycke i boken: "Han vet redan nu att det kommer att bli en en dag då han tänker väldigt mycket på mamma. Ibland kan det gå en hel dag utan att han tänker på henne alls. Men det finns också dagar då han tänker på henne nästan hela tiden. Idag kommer det att bli en sådan dag." En fin bok som visar hur det kan vara att sakna någon men att det går att hitta ett nytt förhållningssätt till den man mist. Boken har fina naturtrogna illustrationer.
"Hejdå mamma! Vi hörs"
av Andreas Hasselberg, illustrationer av Vera Mulder
"Fellans mamma är död och idag är det begravning. Fellan tycker inte alls att det är någon mening med att gå dit. Vad ska han där att göra? Hans mamma är ju död ändå. Men något får honom att ändra sig. Något som mamma hade sagt och en väldigt speciell tröja gör att Fellan faktiskt orkar se lite ljusare på dagen." Från bokens baksida. Mitt favoritstycke i boken: "När han ligger där kommer han plötsligt att tänka på en av de många gångerna när han och mamma satt och pratade vid hennes sjukhussäng precis innan hon dog. Fellän glömmer sin ilska och börjar drömma sig bort. Han hör plötsligt mammas röst i sitt huvud:...". En läsvärd bok om hur det är att vara ledsen över att någon är död men samtidigt känna att det går. Boken har fina naturtrogna illustrationer.
"När mormor fick cancer"
av Minna Paananen, illustrationer av Elisabeth Widmark
"Siri och hennes mormor har det härligt tillsammans. De badar i sjön och planterar i trädgården. En dag berättar mormor att hon har cancer. Siri vet inte vad det är, det låter inte som någonting bra. Men Siris mormor är stark, och hon har en kärleksfull familj. Tillsammans ska de klara det här." Från bokens baksida. Mitt favoritstycke i boken: "-Tänk om hon inte blir frisk från cancer? undrar Siri. Ett litet moln lägger sig framför solen och allt känns plötsligt så kyligt. Mamma tar ett badlakan och lägger det över Siris axlar. Hon ser ut över sjön innan hon svarar: -Mormor har en allvarlig sjukdom. Det kan vara så hemskt att hon inte blir frisk igen. Men vi ska tro och hoppas att hon blir det." En fin bok som från ett barns perspektiv skildrar hur det kan vara att ha någon nära som är sjuk i cancer. Fina och mustiga illustrationer med mycket detaljer, på de flesta sidor i utfallande format.
"Morfar har berättat"
av Maria Bom, illustrationer av Johanna Magoria
"Det är äntligen skolstart. Annie ska börja ettan och har längtat hela sommaren, men nu är hon inte glad. Hon ligger på sjukhus och kan inte vara med. Kanske kan hon rymma till skolan och bo i morfars skjul? Men hon är så trött. Då ringer pappas mobil och plötsligt förstår hon att det är något väldigt spännande på gång. En stor överraskning." Från bokens baksida. För att inte avslöja handlingen citerar jag inget favoritstycke så det får bli två favoritillustrationer från boken istället.
En fin bok med stor igenkänning för barn som legat mycket på sjukhus med magiska illustrationer i akvarell. Jag minns när jag köpte boken och hur starkt framsidan berörde mig. Det ser nästan på pricken ut som att det är min djurälskande Nora som sitter där på bänken.
För lite mindre barn (förskolebarn)
"Jag brukar vinka till en sten"
av Karin Askerin, illustrationer av Mattias Kvick.
"Boken handlar om ett litet barn som förlorar sitt syskon. Den handlar om de funderingar ett litet barn kan ha kring döden. Det är också en berättelse om att livet går vidare, och att den som dör lever kvar hos oss på olika sätt." Från bokens baksida. Mitt favoritstycke i boken: "Nu ligger han begravd på kyrkogården. Fast man skulle kunna säga att han bor i himlen, eller att han bor överallt där jag är." En jättefin bok om hur det är att förlora ett litet syskon och hur det ändå kan leva vidare genom att man minns. Boken har lite text i stort format och mycket bilder.
"Hon tänder stjärnorna nu"
av Minna Paananen, illustrationer av Erika Palovaara
"– Kan man sakna Emma fast man aldrig hann lära känna henne? undrar Willy -Ja, säger mamma. Det kan man göra. Man kan sakna henne så mycket så det gör ont. Boken handlar om Wille som ska få ett syskon. Han längtar efter att få visa henne världen utanför mammas trygga mage. Men ibland blir det inte riktigt som man önskat." Från bokens baksida. Mitt favoritstycke i boken: "-Tänk att jag har en syster i himlen, säger Wille. En egen syster som tänker stjärnorna på kvällen. Mamma ler mot Wille. -Ja, det har du, säger hon. Och vet du, Emma har en storebror på jorden. En klok och busig liten kille som hon alltid kommer att tända en egen stjärna för. -Ja, säger Wille stolt, det är minsann något alldeles extra." En bok till de mindre barnen om att förlora ett syskon. Boken har mycket illustrationer som på ett befriande och odramatiskt sätt visar både föräldrarnas djup sorg och den döda lillasystern Emma.
I kategorin "Lätta böcker om svåra saker" finns många fler fina och viktiga böcker.
Jag önskar er god läsning!
//Lena Forsaeus