”Min roll är att kompensera så mycket som det går för familjerna”
Att bli sjuk är aldrig ett val, vi som arbetar inom vården måste påminna oss om att familjerna som drabbas inte vill vara i den situationen de är i. Vi vet det men ibland glömmer vi hur familjerna slår knut på sig själva för att infinna sig den dag och tid vi önskat.
Under december månad blir det extra påtagligt att familjerna alltid är här, oavsett. Det finns ingen månad när det är tomt på barn och sjukdom och behandling tar ingen hänsyn till högtider.
Nästan alla barn har höga förväntningar på julen, små som stora. Det kan slå hårt när det inte blir som tänkt. Vi försöker alltid ordna så att familjerna kan fira julafton hemma men det är inte alltid det går att styra, febern kan komma när som helst och helt plötsligt måste julfirandet avbytas med ett besök på akuten. Det drabbar alla i familjen där syskon och andra nära också blir lidande och familjen kanske måste dela upp sig. Av min erfarenhet är ovissheten jobbig, att det inte går att planera någonting och att familjerna inte vågar hoppas.
Därför gör vi allt vi kan för att julkänslan ska få infinna sig på sjukhuset. Vi försöker skapa julkänsla med julgranar och julpynt på dagvården och avdelningen. Barnen som vårdas i nära anslutning till julen brukar få julklappar som vi fått skänkta till avdelningen. På lucia kommer ett luciatåg från Adolf Fredriks musikklasser och sjunger på sjukhuset och går även runt på avdelningarna. Det brukar vara väldigt vackert. Personalen brukar också gå luciatåg tidigt på morgonen med sång. Det kanske inte är lika vackert som när musikklasserna kommer men det brukar vara en mysig grej. Ibland får vi sällskap av en liten patient som vill gå runt och sjunga med oss. Det är fint. Vi får besök från kyrkan med dem tre vise männen som går runt och hälsar på barnen. Familjerna som är på sjukhuset under julen brukar få julmat. Vi har även ett tomtetåg i kulverten med sjukhusets robotar som kläs ut och även kommer upp på avdelningen. I slutet av december brukar kändistomtarna komma till sjukhuset och träffa barnen och deras familjer. Det är en blandning av olika kändisar som har tomtemössor som kommer och sjunger och spelar instrument. Det brukar vara mycket uppskattat hos både barn och vuxna.
När jag får frågan hur jag kan jobba med det jag gör brukar jag säga att min roll är att kompensera så mycket som det går för familjerna. Jag vill hjälpa till att underlätta och göra det så fint det bara går i det svåra. Det är så jag ser på mitt arbete och jag är så tacksam över att få lära känna alla underbara familjer. Det ger mig så otroligt mycket.
/Lina Lundquist
Konsult- & kontaktsjuksköterska för barn med hjärntumör på Astrid Lindgrens Barnsjukhus