Rapport från NOPHO och NOBOS på Island
Så var det dags att sammanfatta NOPHO/NOBOS 2016. Det var första gången för mig att delta i det här mötet och jag var full av förväntningar när jag i söndags stegade in på Hilton Nordic i Reykjavik, för att möta den nordiska forskningseliten i barnonkologi.
Över 370 läkare och sjuksköterskor var anmälda till mötet och temat för året var att diskutera de utmaningar som finns inom barnonkologin, de svåra behandlingsfrågorna och även sena komplikationer. Det övergripande syftet med NOPHO och NOBOS är att ytterligare stärka banden mellan de nordiska forskarna och som nytt medlemsland välkomnades i år Litauen, där NOPHO/NOBOS kommer att hållas 2018.
Kerstin Sollerbrant, vår chef på FoUU, höll första dagen en presentation om de möjligheter som finns för nordiska forskare att söka finansiering för olika typer av projekt från oss. Det blev uppskattat och vi fick direkt nyfikna frågor i den efterföljande fikarasten!
Den 34:e upplagan av NOPHO som för 5:e gången hölls på Island, tillsammans med den 11:e upplagan av NOBOS, innehöll många intressanta, och hoppingivande presentationer, däribland Naomi Winick, läkare och professor i pediatrik från University of Texas Southwestern Medical Center som pratade om ALLs påverkan på centrala nervsystemet. Marianne Jarfelt, överläkare vid Drottning Silvias Barn- och Ungdomssjukhus och ordförande i SALUB (svenska arbetsgruppen för långtidsuppföljning efter barncancer) höll en session och berättade om arbetet bakom att bygga upp sen-effekts-mottagningen i Göteborg och hur de jobbar idag med sena effekter efter genomgången barncancersjukdom. Hittills har närmare 300 patienter fått hjälp vid denna mottagning. Fantastiskt! Förutom de större och längre sessionerna så var det även en hel del kortare presentationer, så kallade abstractpresentationer där forskare på ca 10 min berättar om sina allra senaste fynd inom sitt forskningsprojekt. Summerat kan man utan att överdriva säga att det pågår otroligt mycket intressant forskning runtom i Norden och i Litauen.
Känslan vi bär med oss från årets möte är att alla barnonkologer och sjuksköterskor verkligen är engagerade och jobbar hårt för att ännu fler ska överleva med så få sena komplikationer som möjligt. Det ger hopp för framtiden! Vi ser nästa år fram emot att höra alla presentationer på hemmaplan då NOPHO kommer att arrangeras i Stockholm.
Hej från Island!
//Emeli
#blogg100