Med fokus på tonåringar och unga vuxna
TYA - Teenage & Young Adult - är en fantastisk plats. Inte fantastisk för att patienterna har cancer, naturligtvis inte, men för att här får man dela sin sjukdom med andra personer i samma ålder, 16-24 år.
På flera ställen i England har man insett att denna grupp av patienter har särskilda behov, att det är en period i livet som är speciell på många vis och att om man dessutom blir svårt sjuk då har stora utmaningar framför sig. I många länder, Sverige inräknat, får en 17-åring sin cancerbehandling på samma ställe som en 4-åring, och en 21-åring får dela avdelning med en person som är 69 år.
Så var det även i Bristol tills för två år sedan.
Då byggdes sjukhuset om och man skapade TYA med plats för fem inneliggande patienter och tre dagvårdsplatser, helt finansierad av olika cancerfonder, varav den största är Teenage Cancer Tust. Här jobbar ett sammansvetsat team, som förutom sjuksköterskor och läkare består av kurator, psykolog och specialistsjuksköterskor, alla med inriktning på ungdomar. Det finns dessutom två tjänster som är svåra att översätta till svenska; "youth support coordinator" och "well beeing coordinator".
De hjälper och stöttar patienterna i frågor gällande utbildning, jobb, relationer, sexualitet, familj, och annat som kan vara aktuellt när man är ung vuxen och svårt sjuk, och erbjuder även patienten träning, massage och zonterapi. Avdelningen är byggd och färgsatt efter att man frågat ungdomar hur de skulle vilja ha det. Här finns:
I The Chat Room träffas ungdomarna på avdelningen och har också möjlighet att tillbringa tid där med familj och vänner. Det finns soffor, tv och ett kök men också biljardbord, jukebox, fotbollsspel och boxningssäck. Med andra ord ett ställe att hänga på. Personalen ordnar olika aktiviteter varje vecka, till exempel olika workshops som "look good feel better", målning, cupcake-dekorering, modevisning och inomhusgolf. Man åker även iväg på konserter och seglarläger för den som kan och vill.
Det som är fint med denna avdelning är att man aldrig behöver känna sig ensam i sin situation. Oavsett diagnos har alla patienter cancer av något slag och alla är på ungefär samma ställe i livet. Det finns alltid någon att prata med och saker att göra, vilket underlättar de ofta tuffa behandlingarna ungdomar och unga vuxna går igenom. Många får vänner för livet, vänner som förstår hur det är att gå igenom en livshotande sjukdom - just när livet ska börja på riktigt.
/Annica Filander
#blogg 100