Ingen vab-ersättning fast vi måste vara hemma
Under behandlingstiden var cancersjuka Mina så pass pigg att hon orkade vara i skolan några timmar då och då. Under tiden stannade hennes mamma Shadha hemma för vård av sjukt barn eftersom hennes jobbsituation inte tillät att hon var där endast en del av dagen. Ett halvår senare blev Shadha återbetalningsskyldig.
Barn som har cancer mår bra av att vara i förskolan och skolan så mycket det bara går under sjukdomstiden. Det är en viktig friskfaktor och ett sätt att bibehålla sitt sociala umgänge. Men för ett barn med cancer kan måendet snabbt förändras och det går inte att förutse om eller när det händer. Som förälder till ett svårt sjukt barn betyder det att man måste stå redo för att rycka ut om barnet behöver komma hem från förskola eller skola. Detta betyder att vabbandet blir ett ständigt pusslande.
I podden Dela ordet berättar Shadha och Moa, mammor till barn som haft och har cancer om hur vabbandet blir en omöjlig uppgift när barnens allmäntillstånd och ork varierar över dagen. Shadha vars dotter Minna nu är tonåring blickar tillbaka på tiden som kantades av svårigheter att förstå vilka regler som gällde kring vab och vad det kostade henne och familjen. För Moa, var son är mitt i sin behandling är situationen den att hon måste begränsa hans tid på förskolan eftersom de nuvarande reglerna gör att vabbandet inte går ihop med hennes jobbsituation.
Medverkar i avsnittet gör också Victoria Wennberg, konsultsjuksköterska på barnonkologiska avdelningen på Akademiska sjukhuset i Uppsala, som ger sin bild av vilken situation drabbade befinner sig i och hur reglerna för vab både är svåra att förstå och skapar stress för familjer. Även Sigrid Rydell, före detta socialpolitisk expert på Barncancerfonden medverkar och förklarar vilka utmaningar dagens system har för föräldrar till svårt sjuka barn och vilka förändringar Barncancerfonden vill se i ett uppdaterat regelverk för vab.