Min lillebror har cancer
Hur drabbas syskonen till ett barn som blir allvarligt sjukt? Hur hanterar man som syskon all oro och alla sina rädslor? Och hur ska man tänka för att räcka till som förälder?
När 14-åriga Smilla sitter på tåget mot Göteborg, tror hon att hennes lillebror ska dö. Hon är på väg för träffa resten av sin familj på Drottning Silvias barnsjukhus. När lillebror Alfred får sin cancerdiagnos ökar kraven på storasyster Smilla. Och hon som är rädd att belasta sin familj ytterligare väljer att hålla oron och rädslan för sig själv.
När ett barn insjuknar i cancer drabbas även syskon i allra högsta grad. Hör Smilla berätta om hur hennes lillebrors sjukdomsbesked vände upp och ner på hennes tillvaro. Och hur svårt det kan vara att prata om det man går igenom som syskon.
Hör även barn och ungdomspsykolog Jessica Pehrsson som dagligen träffar ungdomar som går igenom svårigheter berätta om hur man kan hantera sina tunga känslor. Och hur man gör för att räcka till som förälder.
Lyssna här:
Stöd i din närhet
Att vara syskon till någon som är svårt sjuk rör inte bara barn och unga med en barncancerdiagnos. Här har vi samlat stöd till dig som är syskon till någon som är svårt sjuk:
- Syskonstödjare
Barncancerfonden finansierar syskonstödjare vid varje barncancercentrum. Kontakta gärna dem för att både du som förälder och som syskon får möjlighet att dela tankar om mycket, bland annat utmaningar du som syskon kan möta. Klicka här för kontaktuppgifter till alla syskonstödjare. - Digitala syskonträffar
Syskonstödjarna möter många som är i just din situation. I de nya digitala träffarna möter du utöver en syskonstödjare, också andra unga i liknande situation som din. Du är inte ensam! Klicka här för att läsa mer och för att anmäla dig till träffarna.
- Syskonvistelser på Ågrenska
Ågrenska är ett kompetenscenter i Hovås, 2 mil söder om Göteborg, där personer med sällsynta diagnoser och deras familjer får träffa både andra i liknande situation och experter på sjukdomen. På Ågrenska anordnas regelbundet syskonvistelser, för dig som syskon till barn och ungdomar som drabbats av en cancersjukdom. Klicka här för att läsa mer om Ågrenska, se en film om hur det kan se ut på en syskonvistelse och anmäl dig till nästa vistelse. - Material: Syskonkompetens
För dig som syskon och till vuxna som möter syskon till svårt sjuka barn. Informationsmaterial – video och text – samt forskningsgrundad kunskap om syskonrollen. Klicka här för att läsa mer och ta del av materialet. - Barncancerfondens digitala samtalsstöd
Barncancerfondens två psykoterapeuter möter drabbade barn och vuxna. Tillsammans med terapeut ges möts man digitalt för att dela känslor och erfarenheter. I mötet är alla känslor tillåtna och man kan tillsammans prata om rädslor, ångest och oro inför framtiden. Klicka här för att läsa mer. - Barncancerfondens lokala föreningar
Förutom hela familjen finns Barncancerfondens lokala föreningar också till för syskon till det drabbade barnet, bland annat genom stödgrupper och familjeträffar. Du som syskon får ett sammanhang där du kan möta andra familjer och syskon med liknande erfarenheter. Som stöd under och efter behandling, och när ett barn avlider. Klicka här för att hitta din närmaste förening.
- Barncancerfondens bok om syskon med barncancer
För barn i förskole- och lågstadieåldern, kan boken ”När Annas syster blev sjuk” läsas, tillsammans med vuxen. Klicka här för att läsa mer och beställa.
- Barncancerfondens ungdomsstorläger
För unga och drabbade syskon mellan 13-18 år ordnar Barncancerfonden två ungdomsläger per år som samlar ett hundratal från hela landet varje år. En plats för gemenskap, erfarenhetsutbyte, nätverkande och roliga aktiviteter för ungdomar. Klicka här för att läsa mer.