Konsultsjuksköterskor

På varje barnonkologiskt centrum finns konsultsjuksköterskor som Barncancerfonden finansierar. Deras främsta uppgift är att vara ett stöd för familjen.

Gemensamt för alla konsultsjuksköterskor är att de stöttar drabbade familjer psykosocialt utifrån de individuella behov de har – både under och efter cancerbehandlingen. Behoven ser olika ut och därför arbetar de mycket flexibelt.  

Konsultsjuksköterskornas roll är att vara barnets eller ungdomens och familjens kontaktperson på sjukhuset under vårdtiden samt efter avslutad behandling, för att ge kontinuitet och stöd till hela familjen. Konsultsjuksköterskorna finansieras via Barncancerfondens stöd till barnonkologin, men är anställda av respektive sjukvårdsregion. De har olika fokusområden och arbetar antingen inriktat med barn med hjärntumör eller barn med leukemier och solida tumörer.  

Landets konsultsjuksköterskor har tillsammans med läkare vid varje barncancercentrum tagit fram nationella rekommendationer för socialt liv under cancerbehandling.  

Ta del av rekommendationerna här (PDF, öppnas i nytt fönster).

Se filmen om konsultsjuksköterskan.