Kuratorn – ett praktiskt stöd till dig som drabbad förälder

Som drabbad förälder behöver du ofta stöd för att orka här och nu. Till din hjälp har du de kuratorer som arbetar på respektive sjukhus. De fungerar som stöttepelare och länk mellan livet på sjukhuset och vardagen utanför. Här kan du läsa mer om kuratorns roll och den hjälp du kan få.

Maria Lövenvald är kurator på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Hon är ofta med redan när läkaren träffar den drabbade familjen för att förmedla en diagnos.

"Föräldrarna behöver stöd i sitt stora uppdrag att orka finnas där för sina barn. Jag ger den viktigaste informationen och hjälper dem i kontakterna med Försäkringskassan, försäkringsbolag, jobb, skola, förskola och släkt. Som kurator handlar det både om att finnas där för kris- och stödsamtal och för det praktiska och funktionella", säger hon. 

Maria kan även träffa drabbade ungdomar i övre tonåren för enskilda samtal, men hennes främsta fokus är på föräldrarna. Hon konstaterar att det är väldigt olika hur mycket kontakt med henne familjerna känner att de vill och behöver ha. Samtalen med kuratorn kan ske tillsammans eller individuellt, och fungerar som ett praktiskt stöd och ett sätt att få avreagera sig. Kuratorn arbetar nära andra funktioner inom barncancervården så som syskonstödjare, konsultsjuksköterskor, sjuksköterskor och läkare. 

Hon uppmuntrar, så långt det är möjligt, föräldrarna själva att orka ta sig an blanketter och telefonsamtal, men finns behjälplig och visar hur en ansökan om vårdbidrag ska fyllas i eller påminner läkare om att skriva ut intyg. Hennes erfarenhet säger att det ofta är bra att föräldrarna har något att utföra, även mitt i en kris när tillvaron vänts upp och ner.

"Jag blir en länk mellan livet som pågår därute och livet här på sjukhuset. Jag försöker hjälpa föräldrarna att orka här och nu och över tid. De är de viktigaste personerna för barnen. Det är magiskt hur kapabla föräldrarna är och vilka resurser de plockar fram inom sig", säger Maria Lövenvald, som brukar uppmana föräldrar hon möter att skriva ner sina tankar och känslor i en dagbok.