Nationella forskningsinfrastrukturer inom svensk barnonkologi

Sverige har inom de flesta medicinska områden unika resurser i form av biobanker och kvalitetsregister och det även inom barnonkologin. För att möjliggöra tidiga läkemedelsprövningar för barn finns också två prövningsenheter som är kvalitetssäkrade av det internationella konsortiet ITCC, Innovative Therapies for Children and Adolescence with Cancer.

Sverige erbjuder ett flertal nationella infrastrukturer som möjliggör tillgång till högkvalitativa data, prover och kliniska prövningsmiljöer – och som ofta är öppna för forskningssamarbeten. Nedan presenteras fem centrala resurser som barncancerforskare kan ha nytta av i sin forskning. Kom ihåg att kontakta respektive infrastruktur för mer information i god tid innan du skriver din forskningsplan för att söka externa forskningsmedel.

Barncancerregistret

Nationellt kvalitetsregister som omfattar fall av barncancer i Sverige sedan 1982. Täckningsgraden är över 90 procent.

Möjliggör epidemiologiska analyser, behandlingsutvärdering, överlevnadsstudier och långtidsuppföljning.

Svenska Barncancerregistret

Barntumörbanken (BTB)

Barntumörbanken (BTB) är en nationell provsamling och forskningsinfrastruktur inom barncancer.

BTB samlar systematiskt in solida barntumörer från svenska barncancerpatienter, efter informerat samtycke för forskningsändamål, och utför genomisk karakterisering av insamlade prover. 

Insamlat material och analysdata kan göras tillgängligt för kliniska studier och forskningsprojekt efter utvärdering av nytta för barncancerdrabbade. 

Barntumörbanken (BTB)

NOPHO Leukemia Biobank

NOPHO Leukemia Biobank (NLBB) är en nordisk infrastruktur och en central resurs för leukemiforskningen som till stor del bedrivs genom samverkan inom NOPHO, Nordic Society of Paediatric Hematology and Oncology). Provsamlingen administreras inom Uppsala biobank och Uppsala BioLab. Innehåller blod-, benmärgs- och DNA-prover, tillgängliga för genetiska och molekylära studier.

NOPHO Leukemia Biobank

Klinisk prövningsenhet för barnonkologi i Göteborg

Prövningsenhet barn (PCRC - en klinisk prövningsenhet för barn och ungdomar) ligger på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus och organisatoriskt under Barncancercentrum. Enheten har som uppdrag att stötta både industridriven och akademiskt initierad forskning. Personalen erbjuder stöd för design, genomförande och uppföljning av kliniska studier, inklusive internationella samarbeten. ITCC-ackrediterad sedan 2017.

Prövningsenhet barn

Klinisk prövningsenhet för barnonkologi i Stockholm

HOPE, hematologisk onkologisk prövningsenhet, är en enhet för kliniska studier på barn och unga med cancer vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset. Verksamheten bedrivs av erfaren personal inom Centrum för kliniska barnstudier med tillstånd att bedriva tidiga läkemedelsprövningar inom det internationella konsortiet ITCC, Innovative Therapies for Children and Adolescence with Cancer sedan 2016. Enheten har som uppdrag att stötta både industridriven och akademiskt initierad forskning.

Centrum för kliniska barnstudier - HOPE