Din vara har lagts i varukorgen Gå direkt till kassan eller

Mammorna fann varandra i sorgen

De har aldrig träffat varandra. Nu delar de sorgen över att ha mist sina barn. I våras avled sjuåringarna Theo och Sidney i samma sjukdom, på samma dag.Våra samtal gör att jag känner mig mindre ensam, säger Linnea, mamma till Sidney.

Läs mer

”Det gick så fort allting”

Sjuårige Theo var världens starkaste kille. Busig och förnumstig, tapper och klok. Men han drabbades av en obotlig hjärntumör och hemma hos familjen är tomrummet efter yngste sonen oändligt stort.

Läs mer

”Döden är ett hemligt land”

Cancersjuka Ebba, 5 år, visste vad som skulle hända. När det oundvikliga väl inträffade hade både hon och familjen förberett sig genom att prata om det allra svåraste – döden.

Läs mer

”Einar tyckte mycket om skolan”

Under Einars cancerbehandling blev specialpedagogen Hanne Stranden länken mellan skolan och familjen. Hon är fortfarande en viktig person i familjen Sewons liv, snart två år efter att Einar gick bort.

Läs mer

”Annica blir som en sköld runt oss”

När Walters ögoncancer kom tillbaka var det viktigt för honom att kunna gå i skolan. Nu får familjen stöd och hjälp av konsultsjuksköterskan Annica Filander, som också berättar för klasskamraterna i 1C om guldmedicin, cancerceller och blodkroppar.

Läs mer

En medicin att vara tillbaka i skolan

Oskar Ring har precis börjat i mellanstadiet. Samtidigt behandlas han för akut lymfatisk leukemi, den vanligaste formen av barncancer. Tack vare ett nytt pilotprojekt behöver Oskar inte vara inlagd på sjukhus för att få sin behandling, utan kan i stället få träffa alla klasskompisar och räkna matte i skolan.

Läs mer

Överlevde cancern – men hamnade utanför

Josefine och Ivar överlevde båda sin barncancer. Men när de kom tillbaka till skolan blev de utsatta för mobbning, då kompisarna upplevde dem som annorlunda. Känslan av att inte passa in påverkar dem än i dag.

Läs mer

Isak överlevde cancern – men fick inget stöd av vården

Isak Thern överlevde cancern som 17-åring, men fick flera sena komplikationer. Men övergången från barnonkologin till vuxenvården fungerade inte, så i stället för stöd med rehabilitering och samtalsterapi blev han mer eller mindre lämnad ensam. – Känslan var att världen hade gett upp om mig, säger han.

Läs mer

”Det har varit svårare att få hjälp med skolan nu”

Vårens distansundervisning och inställda studentfiranden har varit tufft för alla svenska gymnasieelever. Men för Emilia Vega, som överlevt barncancer, har det varit extra jobbigt att anpassa sig till den nya studiesituationen. – Jag har koncentrationssvårigheter, minnesproblem och hjärntrötthet. Nu har det varit ännu svårare att få hjälp med skolan, säger hon.

Läs mer

”Jag ville orka lika mycket som alla andra”

När cancern är borta är man frisk. Eller? Martin Persson vet att det inte är sant. Han har brottats med psykisk ohälsa och det tog tid att förstå att det var en komplikation av cancerbehandlingen han fick som barn. Nu är han på väg tillbaka – för att leva, inte bara överleva.

Läs mer

Lilian övervann ångesten efter cancern

När Lilians cancer kom tillbaka vid 17 års ålder kom också dödsångesten och oron. Men hon övervann både cancern och ångesten, och har i dag ytterligare ett liv att vara tacksam över.

Läs mer

”Oron har blivit värre”

Juva mår bra nu. Men för mamma Jannice är tiden då hennes yngsta dotter drabbades av cancer fortfarande ett öppet sår. Behandlingen är över – men oron finns kvar.

Läs mer

Klara lever vidare i kompisarnas minne

Klara Öhlund var bara tolv år gammal när den obotliga hjärntumören ponsgliom tog hennes liv. Hennes jämnåriga kompisar fick aldrig se henne växa upp.– Vi pratar ofta om hur Klara hade varit om hon hade fått leva, säger kompisen Ella Stenman.

Läs mer

Farmor och farfar stöttade när Bo blev sjuk

När Bo Henebratt var 11 månader fick han diagnosen retinoblastom, cancer i ögat. Under hela sjukdomstiden har farmor och farfar varit ett enormt stöd, inte bara för Bo utan även för Bos föräldrar Amanda och Gustav.– Vi hade inte klarat oss utan dem, säger mamma Amanda Gustavsson.

Läs mer

Manne och superbrorsan

Manne Rosander, 8, har behandlats för hjärntumör tre gånger på sju år. Vid sin sida genom de många sjukhusbesöken och behandlingarna har han sin tvillingbrorsa Valter, en bästa kompis med oanade superkrafter.

Läs mer

”Lärarna tyckte inte att jag dög”

När Henny Sundqvist var sex år drabbades hon av en hjärntumör, något som har påverkat hela hennes skolgång. Det är först nu, vid 19 års ålder, som Henny äntligen har hittat ett sätt att klara av skolan som funkar.

Läs mer

”Det är viktigt att inte lägga skulden på barnet”

”Skärp till dig lite nu så ska du se att det går bra. ”Annie Andersson, 24, har hört den meningen fler gånger än hon kan räkna. Men för Annie, som behandlades för leukemi två gånger innan hon ens hunnit börja skolan, var det inte så enkelt.

Läs mer

”Jag känner mig annorlunda”

När Alice var ett och ett halvt år gammal upptäcktes en tumör stor som en clementin i hennes hjärna. Nu, sju år senare, lever hon med flera sena komplikationer efter den svåra behandlingen.

Läs mer

John är på väg mot sin dröm – tack vare skolans mentorer

Ända sedan John Johansson, 17 år, behandlades för hjärntumör som fyraåring har han levt med inlärningssvårigheter. Under sina första sex skolår fick han inte tillräckligt med stöd, men i högstadiet vände allt. Nu är han på god väg att förverkliga sin dröm – att bli lastbilschaufför.

Läs mer

Nu kan Nova gå heldag igen

Som alla sjuåringar längtade Nova Hollgren supermycket till skolstarten. Men hon drabbades av leukemi och bara ett par veckor efter skolstart fick hon byta skolbänken mot sjuksängen. Nu väntar tredje klass – och nya utmaningar. – Jag ska få skriva nationella prov och det verkar jätteroligt, fast kanske lite svårt, säger Nova.

Läs mer

Linnea kan inte gå heldag i skolan

För snart sex år sedan var Linnea Erebrandt, 12, färdigbehandlad för sin hjärntumör. Men kampen var inte över. I dag kämpar hon dagligen mot sin hjärntrötthet. – Det värsta är att jag inte kan gå heldagar i skolan och att jag missar så mycket, säger Linnea.

Läs mer

Klassen samlade in en miljon till sin sjuka kompis

När Ida Norevik drabbades av akut lymfatisk leukemi ville hennes klasskompisar göra något för att hjälpa till. Nu har de samlat in drygt en miljon kronor till Barncancerfonden.

Läs mer

Isak och Emma fick inte samma hjälp efter cancern

Isak Thern, 26, och Emma Lindstén, 22, har båda haft cancer som barn. Men när Isak fyllde 18 och skulle flyttas över till vuxenvården brast hjälpen. För trots att alla ska ha rätt till samma hjälp och stöd ser vården för överlevare olika ut i olika delar av landet.

Läs mer

Josefine och Elias – samma diagnos men olika behandling

Josefine och Elias har båda behandlats för ALL, akut lymfatisk leukemi, men med 13 års mellanrum. Båda har också blivit fria från sin cancer – men till helt olika pris.

Läs mer

Frida överlevde cancern – tack vare forskningen

Allt fler barn överlever cancer, visar nya siffror. Och allra störst förändring har skett för barn som har behandlats för cancerformen akut myeloisk leukemi. Frida Ravn-Axelsson, 20, är en av dem.

Läs mer

”Utan pärlandet hade jag inte orkat”

När Mariannes dotter Ida blev sjuk i leukemi vändes livet upp och ned. Men så fort hon började hjälpa dotterns klass med att pärla armband hittade hon en sysselsättning som skänkte både lugn och tröst.

Läs mer

Leukemisjuka Ebba sprider ljus i jul

När Ebba Levin drabbades av leukemi kände familjen att de ville bidra. Förra året var Ebba Barncancerfondens officiella Lucia i reklamfilmen ”Sprid ljus i jul”. Ett år senare visas filmen igen – och nu är Ebba snart färdigbehandlad. Nu ser familjen fram emot en lugn jul tillsammans.

Läs mer

Så kan du stötta en familj som drabbats av cancer

Klappar som ska inhandlas, lucianattlinnen som ska strykas och lussekatter som ska bakas. Inför julen finns många måsten, men för familjer som drabbats av barncancer hamnar det mesta på paus. Inför jul kan du som vän eller anhörig göra en stor insats för familjen.

Läs mer

"Jag tänkte: Det finns inte en chans att jag klarar mig en andra gång"

Lilian har haft cancer två gånger. Den första gången var det värsta att tappa håret och missa konståkningen. Andra gången kom dödsångesten och oron. Men en dag vände det, och Lilian började känna nytt hopp. – Jag försökte hålla fast vid den tanken, även när det var jobbigt.

Läs mer

”Mina ben var så trötta”

Efter snart tre år med operationer, strålbehandling och cytostatika längtar sjuåriga Wintana efter att få börja träna gymnastik. – Jag är väldigt rörlig av mig, säger hon.

Läs mer

”Att springa var enda sättet att få smärtan att försvinna”

För sju år sedan fick Sara Brodén det svåra beskedet att dottern Alice, 1,5 år, hade drabbats av en hjärntumör. Sedan dess har kampen för Alice liv pågått, samtidigt som Sara kämpat för att själv orka. Träningen blev hennes räddning.

Läs mer

”Att simma är det bästa jag vet!”

För bara några månader sedan låg Estelle, 10 år, på sjukhus och behandlades för leukemi. I takt med att Estelle blir starkare och så smått börjar bli sitt gamla jag igen är hon tillbaka där hon trivs som bäst – i poolen.

Läs mer

Förskolan stöttade när Ruben blev cancersjuk

När femåriga Ruben drabbades av barncancer blev förskolan viktig. – Jag var orolig över att ingen skulle komma ihåg honom. Men när vi kom och hälsade på var det i stället så att barnen skrek: ”Hej, Ruben!”, säger mamma Maria.

Läs mer

”Stefan betyder jättemycket för mig”

När Axel Svensson fick cancer som nioåring hade han ett mål – att kunna spela fotboll igen. Under sin behandling fick han en ny, minst lika fotbollstokig kompis i sjuksköterskan Stefan Larsson, som fanns vid hans sida under den jobbiga behandlingstiden. – Stefan pratade om fotboll med mig, så att jag inte tänkte så mycket på att jag var sjuk, säger Axel.

Läs mer

”Hunden Livia förstår precis hur jag känner mig”

Mitt i cancerbehandlingen fick Elsa syn på något vitt och fluffigt. Det var sjukhushunden Livia, som kom att bli en ovärderlig vän. – Hon har fått mig att säga att jag kommer att klara det här.

Läs mer

Cancersjuka Alice fick lever av farmor

Femåriga Alice hade en stor tumör i magen. För att överleva behövdes en ny lever. Då klev farmor Lena in och räddade sitt barnbarn. – Nu har jag farmor i magen, säger Alice.

Läs mer

Nära var fjärde barn drabbas av återfall efter cancerbehandlingen

Nästan ett av fyra barn som haft cancer drabbas igen. Elise har en ärftlig genmutation som orsakat hennes återfall i hjärntumör.

Läs mer

Projektet gav forskarna en chans att rädda Vilfred, 5 år

I ett nationellt pilotprojekt ska alla cancersjuka barn genomgå en total analys av arvsmassan. Det gör att det kommer bli lättare att sätta diagnos och ge rätt behandling. Det vill säga rädda fler barn som Vilfred från att dö i cancer.

Läs mer

Behandling utomlands var aldrig ett alternativ för dödssjuke Eric

Eric fick sitt cancerbesked i februari 2017. Ett halvår senare var han död. Under den korta kampen mot sjukdomen fick familjen överväga behandling utomlands men det var aldrig ett alternativ för föräldrarna.

Läs mer

Egons tumör kom tillbaka

För tre år sedan var Egon färdigbehandlad för sin cancer. Livet återgick till vardag och familjen andades ut. Men tumören kom tillbaka.

Läs mer

Youtube-kändisen Alexander dog i cancer: ”Men han lever digitalt”

Det har gått ett år sedan Alexander Falk dog. Men i sina sociala kanaler lever han vidare. Föräldrarna Thomas och Gunilla Falk är tacksamma för varje ny gilla-markering. – Vi är många som delar sorgen, det gör bördan lättare, säger Gunilla.

Läs mer

Cancersjuke Noah får stöd av sin kusin

När cancerbeskedet kom som en chock hade Noah och hans familj ett unikt stöd. Kusinen Oliver har också varit sjuk – och överlevt.

Läs mer

10-åriga systern räddade Nortons liv

Norton var nära döden och behandlingen hjälpte inte. Men en stamcellsdonation från lillasyster Aprilia räddade hans liv.

Läs mer

Alexander, 7 år, förlorade synen av hjärntumören

Cancern gjorde honom blind på ena ögat. Men Alexander, 7 år, känner sig som en kung. Han har till och med gjort sin egen krona. Här är hans egna ord om sjukdomen.

Läs mer

Läkaren till Saga: ”det växer något i benet”

Med några timmar kvar till skolbalen grät Saga när hon rakade av sig sitt långa hår. Hennes cancer har spridit sig och är svår att bota.

Läs mer

Vilfred, 3, var nära att dö – botades av supermedicin

Vilfred Lindqvist, 3, höll på att dö – flera gånger. Cancern var spridd i hela kroppen och medicinen som skulle bota gjorde honom sämre. Hoppet var nästan ute för familjen, när han fick testa en helt ny medicin.

Läs mer

”Jag var fruktansvärt rädd för frågan om döden”

Som många barncancerföräldrar pratade Noras föräldrar aldrig med henne om döden. – Vi stod med vår döende sjuåring och visste inte hur vi skulle göra. Vi vet fortfarande inte hur vi skulle ha gjort, säger Noras pappa Marcus Hermansson.

Läs mer

”Det är ett fantastiskt jobb men vi måste bli fler”

Bristen på sjuksköterskor gör att arbetet på barncanceravdelningen ibland är stressigt. Då hinner barnsjuksköterskan Kristina Stridh inte prata ordentligt med de drabbade familjerna. – Det är ett fantastiskt jobb, men vi måste bli fler, säger hon.

Läs mer

Hon överlevde när de flesta dog

Mikan Green är en av de första svenska överlevarna. Hon fick inte bo med sina föräldrar på sjukhuset – och många sjukhuskompisar dog. Genom Barncancerfondens Maxa livet-projekt får hon träffa andra som vuxit upp med barncancer.

Läs mer

”Jag är glad att jag lever”

Emma Lindstén har precis avslutat gymnasiet, 21 år gammal. – Det har varit jättetufft, jag orkar inte lika mycket som alla andra, säger hon. Nu har hon fått stöd i att söka jobb genom Barncancerfondens arbete.

Läs mer

Enzym som stoppar hjärntumören

Forskare i Uppsala har upptäckt att det går att stoppa hjärntumörer från att växa med hjälp av ett enzym.

Läs mer

Livs familj tränar på vardag

Tvååriga Liv Söderlind är färdigbehandlad för sin leukemi. Men föräldrarna Sabina och Daniel ramlar fortfarande ner i det svarta hålet ibland. Risken för återfall är störst inom ett år efter insjuknandet. – Det är avskedet jag tänker på. Det skulle aldrig gå, säger Livs pappa Daniel Söderlind.

Läs mer

Svårare i skolan efter hjärntumör

Barn som har haft hjärntumör får ofta svårigheter i skolan. Ibland blir de värre med tiden.

Läs mer

”Förlåt, men jag har haft cancer”

Isak Thern och Daniela Costea har båda blivit utkörda från krogen av ordningsvakter som trott att de varit fulla. Det hjälpte inte att förklara att de varit cancersjuka. – Man ska inte behöva bli kompis med alla vakter för att leva, säger Isak.

Läs mer

Rätt skola för Chantal

Chantal Palm lever med funktionsnedsättning efter hjärntumör och behandling. Skoltiden raderade hennes självförtroende. Men på folkhögskolan hittade hon rätt.

Läs mer

”Skolan förstår inte”

Familjen Udiljak är färdig med nioåriga Felicias cancer. Nu ska vardagslivet börja för syskonen Linnéa och Oliver. Men det är inte lätt.

Läs mer

Roboten fixar Rasmus skolgång

Rasmus Karlsson, 13 år, har leukemi. Han är en av de första i Sverige att låta en robot hjälpa till i hans skolgång. – Jag hänger med bättre i skolan tack vare roboten, säger Rasmus.

Läs mer

”Det var bara bebisar överallt”

Som tonåring förstår man vad det innebär att vara dödssjuk. Det tycker Daniella, 17, Adam, 14 och Sara, 17. De har alla tre haft cancer som tonåringar.

Läs mer