Isak och Emma fick inte samma hjälp efter cancern
Isak Thern, 26, och Emma Lindstén, 22, har båda haft cancer som barn. Men när Isak fyllde 18 och skulle flyttas över till vuxenvården brast hjälpen. För trots att alla ska ha rätt till samma hjälp och stöd ser vården för överlevare olika ut i olika delar av landet.
Dagen före sin 17-årsdag fick Isak Thern beskedet. Han hade en aggressiv hjärntumör och läkarna bedömde att det var 80 procents risk att han inte skulle klara sig. Men genom behandling med både operation, strålning och cytostatika överlevde han.
Tanken var att han sedan skulle flyttas över till vuxenvården för uppföljning och rehabilitering – men övergången fungerade inte alls och han hade inte kontakt med vården på över ett år. Trots en förvärvad hjärnskada och sena komplikationer i form av smärta i nacken, leder och ögonen, ljuskänslighet, yrsel, försämrad balans, dubbelseende och problem med andning och sväljförmåga.
– Jag skulle ha behövt hjälp med rehabiliteringen, information om ekonomi och annat praktiskt. Och så skulle jag ha behövt prata med någon, en psykolog, det är nog det viktigaste av allt. Men i stället blev det ingenting alls, säger Isak.
En orsak till att övergången inte fungerade för Isak är att det regionala barncancercentrumet i Linköping saknar den uppföljningsmottagning som ska säkerställa att övergången till vuxenvården fungerar.
För Emma Lindstén som har behandlats för akut myeloisk leukemi, AML, fanns det just en sådan uppföljningsmottagning i Lund att vända sig till när hon gick över till vuxenvården.
– Det kändes väldigt skönt, inte minst eftersom jag fick träffa den barnläkare som hade behandlat mig och som jag känner väl. Han hade skrivit ut min behandlingsplan och tillsammans gick vi igenom allt i detalj. Det är inte som ett vanligt läkarbesök utan man får information så att man får koll på vad som händer med kroppen. Utan uppföljningsmottagningen hade jag fått gå vidare med mina frågor och min oro, säger Emma.
Drygt 70 procent av alla barncanceröverlevare drabbas av sena komplikationer. Enligt ett nationellt vårdprogram ska alla barncanceröverlevare erbjudas uppföljning, men endast 14 procent får det i dag. I vissa fall leder bristen på uppföljning till att svåra sjukdomstillstånd missas, vilket kan leda till en för tidig död.