Leukemisjuka Ebba sprider ljus i jul
När Ebba Levin drabbades av leukemi kände familjen att de ville bidra. Förra året var Ebba Barncancerfondens officiella Lucia i reklamfilmen ”Sprid ljus i jul”. Ett år senare visas filmen igen – och nu är Ebba snart färdigbehandlad. Nu ser familjen fram emot en lugn jul tillsammans.
Det är över två år sedan Ebba Levin insjuknade i akut lymfatisk leukemi, ALL. Nu har Ebba fyllt 10 och är fortfarande under behandling. Hennes nio meter långa supersnöre hänger på en tavla i köket, och fortfarande träs nya pärlor på varje vecka.
– Nu är vi inne i slutspurten av behandlingen, säger pappa Mats med hopp i rösten. Som tidigare basketproffs vet han allt om att kämpa som ett lag tills sista sekunden av matchen. Och det har varit en jobbig tid för Ebba och familjen.
Akut lymfatisk leukemi, ALL
- ALL är den vanligaste formen av barncancer
- Överlevnaden är omkring 90 procent.
- Cancern drabbar benmärgen och skapar en okontrollerad tillväxt av vita blodkroppar som tränger undan den friska benmärgen.
- Behandlingen sker med cytostatika under cirka två och ett halvt år.
Just därför tackade Ebba ja till att vara Lucia i Barncancerfondens kampanj förra julen.
– Vi ville inge hopp och få andra familjer i samma situation att se en framtid, och det tycker jag man lyckades fånga. Det är en fin stämning och en värme i filmen, säger mamma Helena.
Först fick Ebba fotograferas som Lucia med sex tärnor.
– Jag fick ta med en klasskompis på fotograferingen och sen fick jag även sitta på en blå stol med luciakronan, berättar Ebba.
Det bästa med dagen var dock inte själva plåtningen.
– Bäst var att jag fick äta hur många kanelbullar jag ville, säger Ebba nöjt.
Själva filminspelningen innebar en heldag med kameror, ljus, ljud, regi, publik. Mamma, pappa och storasyster Johanna fick följa med och sitta i publiken som statister.
– Svårast var att få tyst på alla barnen under inspelningen, säger Mats och skrattar.
De senaste två jularna har varit jobbiga, med en del tid på sjukhus. Ebba har periodvis suttit i rullstol på grund av medicinernas nervpåverkan och en jul kom hemsjukvården och gav blod mitt i julklappsutdelningen.
I dag mår Ebba bättre. En stor vändpunkt var förra sommaren när Ebba, som alltid haft spring i benen, för första gången sprang några steg sedan hon blev sjuk. Familjen ser fram emot en jul tillsammans hemma i huset.
– Vi ska fira med mormor, morfar och småkusinerna. Och det är min tur att sätta upp stjärnan i toppen på granen i år, säger Ebba förväntansfullt.
Önskelistan är klar sedan länge, och högst upp på listan står att hennes långa ljusa hår ska växa tillbaka.
– Jag önskar mig också en Ipad och en hamster, säger Ebba.
I februari blir Ebba färdigbehandlad, något hon längtar väldigt mycket efter. Framförallt eftersom hon då kommer att slippa slangarna i magen. För att fira att de klarat av de dryga två årens behandling planerar familjen en gemensam resa.
– Då ska jag äntligen få bada igen! säger Ebba.
För en cancerdrabbad familj kan det vara svårt att hitta tid att vara tillsammans och få ett avbrott från sjukdomen. Vardagen fylls av många måsten och barnet kan behöva vara inlagt på sjukhus under vissa delar av behandlingen. Många familjer kan heller inte resa utomlands under behandlingstiden, eftersom barnet kan behöva kontinuerlig kontakt med vården.
Barncancerfonden erbjuder därför ett viktigt och uppskattat stöd för drabbade familjer. Till mötesplatsen Almers hus i Varberg kan familjer från hela Sverige åka för en veckas vistelse.
För 1 000 000 kronor kan Barncancerfonden finansiera att omkring 100 drabbade familjer får möjligheten att tillbringa en avkopplande vecka vid havet på Almers hus. Även resan t/r till Varberg bekostas av Barncancerfonden. Här finns plats för fyra familjer samtidigt, och det finns möjlighet att både umgås inom familjen och att prata med andra i samma situation.