”Skolan förstår inte”
Familjen Udiljak är färdig med nioåriga Felicias cancer. Nu ska vardagslivet börja för syskonen Linnéa och Oliver. Men det är inte lätt.
När ett barn drabbas av cancer hamnar syskonen ofta i kläm.
– Vi har blivit lite glömda. Felicia har fått all uppmärksamhet, säger Linnéa, 14 år.
Hon tillbringar mycket tid ensam på sitt rum. Gömmer sig, medan Oliver, 16 år, leker med Felicia.
Mamma Therese Udiljak säger att familjen gick in i cancermolnet med tre barn. Och steg ut igen, men med två halvt främmande tonåringar.
Det har gått trögt i skolan för båda syskonen. Det är svårt att orka samtidigt som de känt sig bortglömda när Therese och pappa Mikael varit upptagna med Felicias behandling mot leukemi. En behandling som varar 2,5 år och som bitvis gjort Felicia mycket sjuk.
– Lilla fröken tar över. Så har det varit de senaste åren, säger Therese.
– Jag är inte självupptagen, hojtar Felicia från soffan.
Varken Oliver eller Linnéa tycker att de har fått hjälp av skolan eller blivit förstådda.
– Det hade varit skönt med extra hjälp. Lärarna märker ju hur det gått för mina betyg, att de har sjunkit, men de har inte gjort jättemycket åt det, säger Linnéa.
Hon har pratat lite med sjukhusprästen och det har hjälpt. Men då och då ringer skolan om att hon har för hög frånvaro.
– Jag har pratat med skolan, det känns som om lärarna har haft för höga krav på barnen. Ibland hade det kanske räckt att de kommer till klassrummet och sitter ner. Det är svårt för Oliver som måste komma in på gymnasiet, men hela högstadiet har varit jobbigt och färgats av Felicias sjukdom, säger Therese.
– Läraren försöker att förstå vad jag tänker och mina kompisar förstår verkligen inte alls och ibland blir det för mycket, säger Oliver.
Sorgen och oron finns där hela tiden. Och när behandlingen äntligen är färdig kommer oron för återfall.
– Det går inte att beskriva hur det är att ha ett syskon som har cancer. Det går verkligen inte. Man blir ledsen och mår dåligt och tänker på vad som kan hända, säger Linnéa.
Barncancerfonden arbetar aktivt med att även stödja syskonen till cancersjuka barn. Dels genom att bekosta viktig forskning om syskon, dels genom läger, vistelser och syskonstödjare på alla barncancercentrum.