Fisksläpp på 95A
Nytt akvarium och nya fiskar skänker glädje och lugn på barnonkolgen i Uppsala.
Det var en snackis i korridoren under hela veckan.
Både hos personalen och patienterna på avdelningen.
Men så var det äntligen dags att förse det nya akvariet med liv.
Dags för fisksläpp på 95A!
Ända sedan sjuksköterskan Magnus Grabski började arbeta på ”Bonken” (barnonkologen i Uppsala) år 2000, har det funnits ett akvarium på avdelningen. Och säkert längre tillbaka än så. Det varmt lysande akvariet är det man möts av när man kommer in till avdelning 95A på Akademiska barnsjukhuset. Magnus Grabski är själv hängiven akvarist, och har därför på ett naturligt sätt engagerat både sig själv och de inneliggande barnen i akvariet, som finansieras av Barncancerfonden Mellansverige.
– Barnen som behandlas behöver också få leka, förklarar Magnus. Och tyvärr är det ju så att många mår bra när de kommer hit, men blir ”sjuka” av behandlingen, och då är det bra att det finns saker att glädja med – som t.ex. akvariet, som blir en del av barnens lek i en svår situation.
– Speciellt uppskattat hos barnen är såklart också att mata fiskarna, tillägger Magnus.
Magnus Grabski
Ett akvarium är som en egen liten värld. Och ibland kan det vara skönt att få byta värld för ett tag, och det kan man göra genom att studera fiskarnas lugna tillvaro i det vackra vattenlandskapet. Det är nog ingen slump att akvarier finns vid t.ex. kön till polisens passexpedition. Akvariet lugnar, minskar stressen och blir ett fönster till en annan verklighet. Åtminstone för en liten stund.
Akvarier finns på flera avdelningar, men det på 95A bekostas av Barncancerfonden Mellansverige. Under ombyggnationen av avdelningen 2021, avvecklades akvariet tillfälligt, men har nu återuppstått i en uppdaterad version – från 180 liter till 340 liter.
– Det är många som har frågat; ”Var har akvariet tagit vägen?”, berättar konsulsjuksköterska Victoria Wennberg som därmed också bekräftar att det kommande ”fisksläppet” varit något av en snackis under veckan. Så nog är det uppskattat, både bland patienter och personal.
Victoria fortsätter:
– De är ju främst de yngre barnen, kring 3-4 år – de barn med lagom längd, som verkligen gillar fiskarna och som kan fastna länge framför akvariet. Det blir ju något annat än själva sjukhuset. Det blir fina och mysiga stunder.
Under fredagen den 29 oktober var det så dags. Efter en vecka utan liv i det nya och stora akvariet, kom Erling Hönborg och Isak Sigvardsson från leverantören Djur-Hobby i Uppsala för att släppa ut både gamla och nya fiskar – ett efterlängtat fisksläpp!
På plats fanns bland många andra patienten Diana, 2 år. Med stora ögon fick hon se när fiskarna tog sin nya tillvaro i besittning. Lite osäkra och förvirrade till en början, såsom man kan vara när man kommer till sjukhuset, men lugnet infann sig snart.
Men, vem tappade sin mobiltelefon i plurret?
Erling Hönborg från Djur-Hobby presenterar avdelningens nya flaggskepp: 350-literssakvariet!
Diana, på första parkett under fisksläppet
0731-81 04 56. Vi finns här för dig.
”Det lilla extra”
Barncancerfonden Mellansveriges stöd på sjukhuset
Barncancerfonden Mellansverige stöttar på olika sätt barncanceravdelningen på Akademiska barnsjukhuset samt hemsjukhusen i regionen. Stödet går ut på att finansiera och bistå med insatser som sjukhuset inte har möjlighet att stå för, t.ex. massage och träningsmöjligheter för föräldrar och möjlighet att köpa färdigmat på avdelningen. Barncancerfonden Mellansverige bekostar även kaffe, akvarium, diverse inredning samt olika initiativ och projekt från syskonstödjare och konsultsjuksköterskor som t.ex. cateringmatkvällar, tonårsrum och multimedia. Dessutom erbjuder föreningens Uppsalagrupp kontinuerligt avdelningen på ”det lilla extra” i form av bl.a. fika, frukostar och festliga arrangemang vid årets högtider. Allt detta för att göra sjukhusvistelsen så bra och hoppfull som det är möjligt för de drabbade familjerna.