”Sigge är kung!”
Eleverna på Östervåla skola samlade in 10 000 kr för sin cancerdrabbade klasskompis.
Vad händer om en klasskamrat får cancer?
Vad kan man göra som kompis?
Kan man göra något i skolan för att hjälpa till?
Svaren finns hos klass 2A i Östervåla.
Barnen i klass 2A på Östervåla skola norr om Uppsala är i alla fall överens om en sak. Sigge är busigast i klassen. Men busig på ett bra sätt. Sigge är den som alltid vill leka och han som kommer på nya grejer. Därför blev det under hösten 2018 extra tomt och konstigt när Sigge blev sjuk. Något var fel. Han var trött och orkade inte på hockeyträningen. Sigge hade fått leukemi.
Vad händer i skolan när en elev drabbas av cancer? Christina Åhlenius är lärare för klass 2A på Östervåla skola, klassen där Sigge går. För henne var det viktigt att förhindra ryktesspridning och att all information från början skulle komma från skolan.
– Jag tog först kontakt med föräldrarna och sedan pratade vi ihop oss i elevhälsoteamet som vi har här på skolan, berättar Christina Åhlenius. Teamet består av klasslärare, skolsköterska och socialpedagog.
– Sedan informerade jag klassen. Och där har jag varit tydlig med att informationen om vår sjuke klasskamrat måste gå genom en vuxen. Det är annars så lätt att det blir missförstånd.
Efter att klassen informerats om läget kom en konsultsjuksköterska inom barnonkologi från Akademiska barnsjukhuset och hälsade på i klassen, vilket är en del av Barncancerfondens arbete. Konsultsjuksköterskan förklarar då bl.a. vad barncancer är, svarar på frågor, visar bilder på celler och kan berätta vad som händer under en cancerbehandling.
– Något som också har varit väldigt bra, är den Messenger-grupp som Sigges mamma har startat upp och där jag är med, fortsätter Christina Åhlenius. Där har jag kunnat hålla kontakten och följa Sigge och därigenom ge klassen förstahandsinformation. Som lärare måste jag alltid ligga steget före.
Men Christina och klassen visste också tidigt att de ville göra mer.
– Jag kände direkt när vi fick beskedet att jag ville göra något, förklarar Christina. Så jag frågade klassen; hur skulle vi kunna hjälpa Sigge och andra cancersjuka barn? Finns det något som är möjligt för oss att genomföra tillsammans, till och med här i skolan?
– Tänk om vi skulle tillverka armband och sälja för att samla in pengar?
Frågan krävde ingen betänketid. Alla var ”jätte-PÅ”. Under de senaste månaderna har nu klassen pärlat armband med det tydliga budskapet ”STOPPA CANCER”, som man sedan har sålt till nära och bekanta för 100 kr styck. Gåvan till Barncancerfonden Mellansverige blev hela 10 000 kr, och projektet fortgår. Kostnaderna för pärlor och material har man sponsorer till, så insamlingen går oavkortat till ändamålet.
– Jag har verkligen alla barn med på mig på det här, konstaterar Christina Åhlenius. De har förstått att resultatet av jobbet går till Sigge och även andra barncancerdrabbade genom Barncancerfonden Mellansverige.
– Vidare har barnen genom det här projektet lärt sig mycket och har fått en jättefin förståelse för det som Sigge går igenom. Det är aldrig någon som ifrågasätter att Sigge t.ex. får ha keps i klassrummet och får stanna inne under vissa raster.I klass 2A på Östervåla skola vill alla berätta om engagemanget och hur det har varit efter att Sigge blivit sjuk. Både om det jobbiga och det som känts bra.
– När Sigge hade varit bort länge och kom tillbaka till skolan första gången, rusade alla efter honom på skolgården, berättar klasskompisen Bianca Svinghammar. Typ hela skolan sprang ut och efter honom: ”Hej Sigge, vi har saknat dig!”.
– Det känns alltid jobbigt när jag tänker på Sigge när han inte är här, säger Eddie Elvingsson. Ibland börjar jag gråta. Men då känns det bra att vi kan skicka brev till honom.
Alla i klassen upplever det som bra och roligt att kunna göra något för att hjälpa till. Och här har man full koll på vad pengarna går till.
– Jag tycker det känns bra att barn som är sjuka kan få känna sig lite tryggare, säger Milton Nilsson.
– Sigge är en superhjälte! utbrister Wilma Pettersson.
Och Bianca fyller i:
– Sigge är stark. Han kommer att klara det. Sigge är kung!
Barncancer och skolan
Skolan och förskolan står för vardag, kontinuitet och trygghet. Där finns lärare och andra vuxna som lyssnar, stödjer och hjälper. Där finns också kamraterna.
Vill du också vara med?
Är du intresserad av att köpa armband av klass 2A i Östervåla skola?
Kontakta i så fall Barncancerfonden Mellansverige.