Anders Kreuger

Varje dag är en gåva

Den svenska barncancervårdens historia över en fika med Anders Kreuger

En film av Barncancerfonden Mellansverige

Sammanfattning:

Anders Kreuger, pensionerad barncancerläkare och amatörmusiker, är född 1939 i Umeå. Han ses som en av barncancervårdens grundare i Sverige. Vid fem års ålder drabbades han av polio, men tillfrisknade ganska snart och har allt sedan dess kunnat leva sitt liv ganska normalt. Det enda han inte lyckades prestera vid mönstringen till det militära var att lyfta en penna med tårna, men det accepterades.

Andes Kreuger kom till Uppsala 1958 och började läsa medicin, och redan innan han var färdig fick han tjänstgöra som provinsialläkare i Uppland, vilket var nyttigt men lite spännande i överkant. I slutet av 60-talet kom han till barnkliniken i Uppsala, där man då började ta hand om barn med blodbrist. I den vevan fick Anders Kreuger tidigt barnpatienter med leukemi.

Bo Vahlquist (1909-1978), som var professor i pediatrik i Uppsala, tog 1968 initiativet till Svenska Barnleukemigruppen, bestående av intresserade läkare från olika universitet, och i den gruppen valdes Anders Kreuger in tillsammans med bl.a. barnläkaren Lars Åhström (1929-1916), som i USA hade inhämtat nyttiga kunskaper på området. Detta ledde till det första svenska behandlingsprogrammet/protokollet för barn med leukemi, och överlevnaden började sakta att öka.

Under 70-talet hade Anders Kreuger glädjen att få samarbeta med barnläkaren Göran Gustafsson, som senare – under Anders Kreugers ledning, lade fram den första svenska doktorsavhandlingen inom barnonkologi. Gustafsson var dessutom statistiker, och när utvecklingen tog fart fick Svenska Barnleukemigruppen auktoriteten på sin sida eftersom de nu kunde presentera sina framsteg på vetenskaplig, statistisk grund. De nya riktlinjerna accepterades.
Strax därpå bildades den nationella Vårdplaneringsgruppen för solida tumörer hos barn (VSTB) – ett brett nätverk av läkare och experter, där Kreuger också ingick, som genom sina olika medicinska discipliner snart kunde sammanställa behandlingsprotokoll för alla former av cancer hos barn.

Under slutet av 70-talet bildades också de ideella barncancerföreningarna runtom i Sverige, och i början av 80-talet lyckades man äntligen få till egna vårdavdelningar för barncancerpatienterna. 1982 gick barncancerföreningarna ihop och bildade insamlingsorganet Barncancerfonden, som allt sedan dess gjort forskningen inom barncancer möjlig. När Anders Kreuger börjande sin bana som barnonkolog, överlevde i stort sett inget barn med cancerdiagnos. Idag blir 85% av alla barn som drabbas friska, detta tack vare bl.a. den höga behandlingsprecisionen som forskningen lett till; såsom protonstrålning och CAR-T-behandling (immunterapi).

Men att under ett helt yrkesliv ta del av det faktum att små barn, många gånger till synes utan förklaring, drabbas av dödlig sjukdom, vilken syn på livet har det givit Anders Kreuger?

I oktober 2023 träffades vi i Norby Soldattorp i Uppsala. Hör Anders berättelse – välkommen in i stugan!

Svartvit bild: Anders Kreuger 1986, Foto: Pelle Johansson/UNT

Svartvit bild: Anders Kreuger 1986
Foto: Pelle Johansson/UNT

Mer historia från Barncancerfonden Mellansverige

Viveca Halldin Norberg

Podcast: Så länge hjärtat slår

Viveca Halldin Norberg, föreningsveteran
Om när överlevnadsstatistiken vände på 90-talet, om den livsviktiga föreningen och om att aldrig tappa hoppet.

 

Eva Turup

Film: Never ever, ever give up!

Eva Turup är en av landets mest erfarna sjuksköterskor inom barncancer.
I fyra decennier har hon arbetat med cancerdrabbade barn.
2019 slutade hon i Uppsala, men arbetet och kampen går vidare.
Se hennes avskedsföreläsning/avtackning här.

Senast uppdaterad:
Publicerad:
Fotograf: Jens Norberg / Pelle Johansson/UNT
Skribent: Jens Norberg
Faktagranskad av: