Mycket tårar, samtal och skratt
Mycket tårar, samtal och skratt i en värdefull blandning, när Mellansveriges Örebrogrupp genomförde ”Hur får man livet att fungera?" – en digital workshop för barncancerdrabbade föräldrar.
Lördagen den 16 oktober gick ”Hur får man livet att fungera?” av stapeln. Under denna digitala heldag behandlades ämnen såsom tankar, känslor och mående när ett barn drabbas av cancer – psykologiska konsekvenser och strategier för att hantera dem. Ca 25 deltagare (uppkopplingar) deltog från landets alla Barncancerfonden-föreningar som tillsammans med leg. psykolog Malin Ander diskuterade hur man egentligen får livet att fungera när, när ingenting är som vanligt.
Aktiviteten arrangerades av Mellansveriges Örebrogrupp och Matti och Petra Tordsson, som rapporterar:
"Allt gick enligt plan. Deltagarna verkade mycket nöjda och de utvärderingar vi hittills fått bekräftar den känslan. Malin Ander gjorde ett strålande jobb! Hon är verkligen superbra på det här! Mycket tårar, samtal och skratt i en värdefull blandning."
Bild: Malin Ander presenterar "5 magiska timmar i veckan" – en metod för att få livet att fungera.
Citat från utvärderingen:
Vad har den digitala workshopen gett dig? Nämn några viktiga saker.
"En förståelse för att vi inte är ensamma i vår situation och att andra familjer sitter med samma frågor, funderingar, problem och verklighet. En aha-upplevelse varför vår psykolog inte var bra, hon förstod inte vår situation. Ett forum där vi kan möta andra familjer med cancerdiagnoser och där vi kan hjälpa, stärka och lyssna på varandra."
Vilka förväntningar hade du inför den digitala workshopen? Hur har dessa motsvarats?
"Jag hade inga förväntningar, och blev överväldigad av mina egna känslor, andras känslor och hur stark gemenskap som blev trots Zoom."
Hur har informationen kring den digitala workshopen fungerat (innehåll, välkomstmail, anmälan, etc.)?
"Den var så himla bra! Jag kände mig otroligt välkomnad och ger den 10 av 10 guldstjärnor."
Kommentera de lärande- och samtalsformer som funnits på den digitala workshopen: föreläsningar, gruppdiskussioner etc.
"Gruppdiskussionen var jätte bra och det hade behövs mer tid så att föreläsningen fick ta lite mer plats. För den gav en känsla av normalitet, så här är det och alla upplever nästan samma sak, oavsett diagnos, barnets ålder, familjens situation mm."
Har du några förslag på hur den digitala workshopens mål, innehåll och upplägg kan förbättras?
"Nej, jag tyckte att det var så bra! Det tog några dagar att hämta mig efter alla känslorna men så otroligt viktigt. I så fall att man får träffas på riktigt och kanske med en övernattning så att det finns mer tid att känna efter, lyssna och ta in. Men när det är digitalt så är det fler som kan vara med, som inte har barnvakt eller som kanske inte kan resa iväg."
Erika Matuschek sammanfattar på Instagram:
Tacksam, men känslomässigt helt slut...
"Tacksam, men också känslomässigt helt slut, efter en heldag med Barncancerfonden på temat "Hur får man livet att fungera?" Så berörd av allas berättelser och så fint att få dela upplevelser med andra familjer med barncancerdiagnoser. Mycket givande föreläsningar av Malin Ander också, ett riktigt proffs inom området."
/Erika Matuschek, Barncancerfonden Södra