Vill du bidra till Barncancerfondens viktiga forskning?

Nu söker vi dig som vill bidra med dina erfarenheter för att säkerställa relevant barncancerforskning. Välkommen att anmäla ditt intresse för bli vår patient- och anhörigrepresentant!

Det finns sex prioriteringskommittéer, tre för biomedicin, en för vårdforskning och psykosocial forskning, en för medicinsk teknik  samt en för toxicitet och sena komplikationer som har i uppdrag att fördela de medel Barncancerfonden delar ut tilll barncancerforskningen.

Förutom specialister inkluderades representanter från barncancerföreningarna i kommiteérna med uppdrag att säkerställa att patienter och anhörigas intressen tillgodoses vid granskning av ansökningar. 

Vad gör en patient- och anhörigrepresentant?

  • att som representant i prioriteringskommittéerna efter bästa förmåga säkerställa att patienter och anhörigas intressen tillgodoses, samt att Barncancerfondens ändamål och uppgifter beaktas.
  • att rapportera till Barncancerfondens kansli om de bedömer att ovanstående ej efterlevs.
  • att när det efterfrågas utgöra kontaktpersoner för föreningsmedlemmar i frågor som rör prioriteringskommittéernas arbete.

Patient- och anhörigrepresentanter får ersättning för förlorad arbetsinkomst och arvoderas med ett schablonbelopp per granskad ansökan i sin respektive kommitté.

Mandatperioden för uppdraget är 3 år och utförs i samband med de två årliga utlysningarna i dec och i mars/april.

Läs mer:

Lekman för livet | Barncancerfonden

Forskningsanslag | Barncancerfonden

Kort historik

Barncancerfonden har finansierat forskning i många år. 1983 tillsattes den första forskningsnämnden. 2022 ändrades detta namn till prioriteringskommittéer. Och det vi i dag kallar för patient- och anhörigrepresentanter kallades tidigare för lekmannarepresentanter.  

Intresseanmälan är nu stängd