Fyra decennier med Barncancerfonden Västra
2021 fyllde Barncancerfonden Västra 40 år. År fyllda av gemenskap och kamp för barn och familjers rätt till ett gott liv. I föreningsarbetet har det funnits både allvar och glädje och en strävan mot ett och samma mål; barnets bästa.
På slutet av 70-talet fanns varken barncanceravdelningar eller barnonkologer. Men det fanns barncancer. Prognosen för överlevnad var så dyster att man inte ens pratade med de cancersjuka barnen om deras sjukdom.
För att skapa förändring gick föräldrar med cancersjuka barn i Stockholm samman och 1979 bildade de den första föreningen för barn med blod – och tumörsjukdomar. De bildade även en fond, kallad Barncancerfonden. Tanken var att få i gång lokala föreningar i hela landet för att sedan lyfta ur fonden ur Stockholmsföreningen. Fonden skulle sedan fungera som en paraplyorganisation till de lokala föreningarna.
Med den bakgrunden så samlades föräldrar och representanter från sjukhuspersonalen på Barnklinikerna vid Östra sjukhuset i Göteborg till stormöte den 9 april 1981 för att bilda en lokal förening. Förslaget att bilda en förening i Göteborg antogs enhälligt och en styrelse på 10 personer valdes. Föreningen fick det något otympliga namnet Föreningen för barn med blod – och tumörsjukdomar vid Östra sjukhuset i Göteborg. Detta namn ändrades vid årsmötet 1986 till Barncancerföreningen i Västra Sverige för att 2013 ändras till nuvarande namn Barncancerfonden Västra.
Tanken om en rikstäckande gemenskap blev verklighet 1982 då Barncancerfondens riksförbund bildades. Genom bidrag till forskningen har överlevnaden gått från då cirka 50 till nu 85 procent.
Föreningens medlemmar har genom åren fått information om föreningens verksamhet i papperstidningen Solstrimman. I en artikel skriver redaktör Anna-Klara Uvstam om föreningens 10 års jubileum - Solstrimman nr 2 1991
-
Klicka här för att se fler tillbakablickar från 1981-2021
1981 – Föreningen börjar bjuda in till fikakvällar. Möbler till föräldrarummet på avdelning 22 köps in.
1983 – Avdelning 22 fick ett akvarium med hjälp av föreningen.
1985 – Eftergruppsverksamhet för familjer som mist startas upp.
1986 – Föreningen skaffar en samlingslokal på Lådspikaregatan. Man skaffade även tre lägenheter på Smörslottsgatan som föräldrar till barn som under längre tid har sitt barn på sjukhuset får möjlighet att låna.
Under 1990 talet växer föreningens verksamhet i hela regionen och man startar upp familjekontaktsverksamhet vid hemsjukhusen. På Barncancercentrum ser man till att det finns videoapparater på alla vårdrum och ett tonårsrum inreds. Alla nyinsjuknade barn får en väska med gåvor från föreningen. Man arrangerade resor till Kroatien och erbjöd familjer rekreationsresor till Legoland.
1993 - såg Ann Lundsten, en förälder i föreningen, en dokumentär om sjukhusclowner från Paris, ”Le Rire Medecin”. Berörd av filmen så tog hon kontakt med två professionella clowner. Det var startskottet för clownbesöken på barncanceravdelningen på Östra sjukhuset i Göteborg.
1996 - Jon Bengtsäter stugan i Sunne skänks till föreningen för att ge drabbade familjer en plats för rekreation.
2000 - Föreningen anställer den första syskonstödjaren i Sverige.
2012 - Supersnöret kommer till Sverige genom Barncancerfonden Västra.
2015 - Barncancerfonden Västra är värdar för ungdomsstorlägret Camp Bokenäs
2016 - Hoppets hus i Sävedalen blir föreningens nya mötesplats och kansli.
2017 - Föreningen har årsmöte på Liseberg med 600 medlemmar.
2019 - Barncancerfonden Västra lanserar en informationsapp tillsammans med Barncancercentrum
2020–2021 Pandemin innebär att föreningen ställer om till digital stödverksamhet. Man startar upp Clownkliniken online och bjuder in till digitala pysselträffar för familjer och samtalsgrupper för föräldrar.
2014 ersattes tidningen med ett digitalt nyhetsbrev. Prenumerera för att få aktuella nyheter till din mejl.
Så här uppmärksammades föreningens jubileum 2022
Startskottet för firandet av föreningens fyra decennier gick av stapeln den 9 april med ett kul barnkalas på Borås Djurpark. Finalen inföll den 7 maj då alla medlemmar bjöds in till en heldag på Liseberg.
Tack till alla engagerade
Föreningens huvudsakliga ändamål är verka för bästa möjliga vård- och livssituation för de barn och familjer som drabbas av cancer eller en närliggande sjukdomsbild. Stödverksamheten är helt beroende av gåvor och engagemang från privatpersoner, företag och föreningar. Ett ovärderligt antal minnesgåvor, bössinsamlingar, insamlingsgalor och event har genomförts genom åren.
Ett extra varmt tack vill vi rikta till de som under flera års tid har engagerat sig för att bidra till föreningens verksamhet. Vi tänker särskilt på arrangörerna av insamlingen 1 krona för varje Svensk, julmarknaderna på Östra sjukhuset, Ingrid Sävström och hennes loppmarknad i Väjern. Lennart Olsson på Öckerö, Bruno Larsson med Barncancergalan i Mariebergsskogen i Karlstad, Hjulafton i Lidköping, Stödföreningen JonBengtsätern, Barncancermilen i Borås, Rock i Hjo, Medhjältarna i Säffle, Musik mot Cancer i Trollhättan, Cancergalan i Charlottenberg, Lidköping mot cancer, Tuvepanten och Lilla julkalendern – tack för allt stöd och engagemang.