Syfte och mål
På Barncancerfonden är barnen de viktigaste. Målet är att inget barn som träffar Barncancerfonden ska behandlas illa. Därför har vi en policy för barns rättigheter. Det är ett papper där det står att alla som jobbar för Barncancerfonden ska lyssna på barnen och tänka på vad som är bäst för dem. Alla barn som träffar Barncancerfonden ska känna att vuxna lyssnar och bryr sig om vad barn tycker och tänker.
Barnkonventionen
Vi följer Förenta nationernas (FN:s) regler om vad barn har rätt till, som finns nedskrivna i barnkonventionen. Barnkonventionen är som en lista med regler om att alla barn ska ha det bra. I den står det att alla personer under 18 år är barn. Det finns fyra grundregler som alltid ska följas. Dessa regler är;
- alla barn är lika mycket värda
- om ett beslut påverkar ett barn, ska vuxna alltid tänka på vad som är bäst för barnet
- barn har rätt att leva, överleva och att utvecklas
- barn har rätt att säga vad de tycker
Det finns också regler som är extra viktiga i Barncancerfondens arbete;
- barn ska skyddas mot alla typer av våld
- barn ska skyddas mot sexuella övergrepp och sexuellt våld
- barn har rätt att få vård och mediciner om de är sjuka
Bäst för barnet
Policyn för barns rättigheter säger att Barncancerfondens arbete och verksamhet ska vara trygg för barn. Därför måste alla som jobbar för Barncancerfonden läsa och godkänna policyn. Alla på Barncancerfonden behöver tänka på hur ett beslut påverkar barn.
Papper från polisens register
Alla som jobbar för Barncancerfonden måste också visa upp ett papper från polisens register. Pappret ska visa att personen inte har dömts för något allvarligt brott. Har en person dömts för något allvarligt brott får hen inte jobba för Barncancerfonden.
Kontakta barnombudet
Det finns ett barnombud på Barncancerfonden. Barnombudet är en person som ska säga ifrån om någon bryter mot reglerna i policyn. De som jobbar på Barncancerfonden ska kontakta barnombudet om;
- det finns en risk att något i arbetet kan göra att ett barn behandlas illa. Det kallas riskrapportering.
- man tror eller ser att ett barn blir illa behandlat. Det kallas incidentrapportering. Men om det är akuta situationer ringer man istället 112.
Om du själv har upplevt något som du inte mått bra av när du deltagit i Barncancerfondens aktiviteter så kan du prata med vårt barnombud. Du kan också prata med barnombudet om du sett att något annat barn har behandlats illa. Du kan smsa eller ringa på telefonnummer 070-297 29 80.
Om det är något akut som händer just nu ska du istället ringa SOS på telefonnummer 112.
Orosanmälan
Om en vuxen på Barncancerfonden får veta eller tror att ett barn behandlas illa ska den vuxna berätta det för socialtjänsten. Det kallas orosanmälan. Det gör man för att skydda och hjälpa barnet. Den som jobbar på Barncancerfonden kan kontakta barnombudet för att få hjälp att göra en orosanmälan.
Om du vill prata med någon
Om du vill prata om något annat som känns jobbigt kan du kontakta Bris. Bris betyder Barnens Rätt i Samhället. Bris är en organisation där det jobbar människor som lyssnar på barn. De som jobbar där kallas kuratorer. Du kanske vill prata om hur du har det i skolan eller hemma. Klicka här för att kontakta Bris.