Årsredovisning

Barncancerfonden/Barncancerföreningarnas riksförbund, organisationsnummer 802010–6566, med säte i Stockholm (föregående års siffror inom parentes där sådan information finns). Styrelse och generalsekreterare för Barncancerfonden avger härmed följande rapport för räkenskapsåret 2020-01-01–2020-12-31.

Allmänt om verksamheten 

Barncancerfonden bekämpar barncancer och dess konsekvenser för drabbade barn och familjer. 

Genom att finansiera forskning, sprida kunskap och ge stöd till drabbade familjer, samt påverka politiska processer verkar föreningen för att fler cancerdrabbade barn ska överleva, och leva ett gott och långt liv. Barncancerfonden drivs uteslutande med hjälp av gåvor från privatpersoner och företag. 

Organisationsform  

Barncancerfonden är en ideell förening med sex regionala medlemsföreningar med närhet till respektive regionala barncancercentra. Barncancerfonden har sitt säte i Stockholm men verkar nationellt. Insamlade medel kontrolleras av Svensk Insamlings­ kontroll som garanterar att minst 75 % går till våra ändamål: forskning och utbildning, råd och stöd och information. Under 2020 gick 81 % av insamlade medel till ändamålen. 

Medlemmar

Barncancerfondens medlemmar är sex regionala föreningar: Barncancerfonden Södra, Barncancerfonden Västra, Barncancerfonden Östra, Barncancerfonden Stockholm Gotland, Barncancerfonden Mellansverige och Barncancerfonden Norra. 

Årsmötet

Barncancerfondens högsta beslutande organ är års­mötet. Årsmötet väljer styrelse, revisorer och utser valberedning samt beslutar bland annat om arvoden och ansvarsfrihet för styrelsen. 

Under årsmötet 2020 valdes PwC med auktoriserad revisor Monica Hedberg som extern revisor samt Henrik Nilsson och Åke Lundsten som förtro­endevalda revisorer. 

Styrelsen 

Styrelsen är Barncancerfondens högst beslutande organ mellan årsmöten och dess arbete regleras i en arbetsordning, i stadgarna benämnt som instruktion. 

Styrelsen för Barncancerfonden består av minst åtta och högst elva ledamöter samt suppleanter. 

Ledamöterna utgörs av ordförande, vice ordförande, representant från varje regional förening samt externa ledamöter med särskild kompetens. Till och med 31 december 2020 har nuvarande styrelse genomfört sex styrelsemöten inklusive konstituerande styrelsemöte. Samtliga har genomförts på digital plattform. 

Styrelsen utser generalsekreteraren tillika finansnämndens och forskningsnämndernas ledamöter. 

För att ta del av styrelsens sammansättning, finansnämnden och forskningsnämnderna, se sida 61 i Årsrapporten. 

Intern struktur

Styrelsen tillsätter generalsekreterare som är högsta befattningshavare. Generalsekreteraren leder genom en ledningsgrupp bestående av avdelnings­ cheferna. Under 2020 genomfördes en omorganisation som resulterade i att Barncancerfondens struktur består av avdelningarna Forskning och utbildning, Verksamhet, Insamling och Administration. 

Medarbetare 

Barncancerfondens viktigaste resurs är medarbe­tarna. Genom att satsa på utveckling och kompetenshöjande utbildningar för medarbetare säkerställs Barncancerfondens arbete och utveckling. Utbildningarna utformas efter organisationens och individens behov och efterföljs av kunskapsdelning och kollegialt lärande. 

Som en del i det systematiska arbetsmiljöarbetet genomförs regelbundet arbetsplatsträffar, medarbetare har tillgång till företagshälsovård samt ett friskvårdsbidrag om 5 000 kronor per år (sedan slutet av 2020). Därutöver genomförs årliga skyddsronder samt regelbundna “pulsmätningar” med frågor om arbetstrivsel, arbetsbörda med mera till samtliga anställda som löpande följs upp av ledningsgruppen och inom varje avdelning. Pulsmätningarna utgör även underlag för förbättringsåtgärder. 

Under 2020 har Barncancerfondens medarbetare varit 72 i medeltal, varav 26 % män och 74 % kvinnor. De anställdas medelålder var 42 år. 

Sjukfrånvaron under året uppgick till 7,23 % varav 1,5 % var korttidsfrånvaro. Coronapandemin bedöms ha ökat sjukfrånvaron under 2020. 

Ändamål och uppgifter

Barncancerfonden bekämpar barncancer och arbetar för att drabbade barn, ungdomar och deras familjer ska få den vård och det stöd de behöver. 

Insamlade medel används till ändamålen forskning och utbildning, råd och stöd samt information, genom att: 

  • stödja grundforskning och klinisk forskning kring barncancer 
  • stödja utvecklingen av nya undersöknings­ och behandlingsmetoder 
  • stödja fortbildning och erfarenhetsutbyte för forskare och personal inom vården 
  • stödja drabbade familjer och överlevare genom direkta insatser samt långsiktig påverkan i politiska processer, samt 
  • öka kunskapen om barncancersjukdomar och hur livet påverkas genom folkbildande kommunikation. 

Barncancerfonden är samarbetsorgan och riksförbund för landets sex regionala föreningar. 

Giva Sverige och Svensk Insamlingskontroll  

Barncancerfonden är medlem i Giva Sverige och har ett så kallat 90­-konto, vilket tilldelats av Svensk Insamlingskontroll. Som innehavare av ett 90-­konto ska minst 75 % av totala intäkter gå till ändamålen och maximalt 25 % till insamling och administration. Av 2020 års totala intäkter gick 81 % till ändamålen och 21 % till insamling och administration. 

Väsentliga händelser under räkenskapsåret 

Barncancerfonden har arbetat med flera övergripande strategier för att utveckla och säkerställa organisationens förmåga. Nedan nämns några av dessa: 

Baserat på den värdering av Barncancerfondens forskningsfinansiering som genomfördes 2019 har ett omfattade strategiarbete gjorts. Förslag till ny forskningsfinansieringsstrategi har beslutats av styrelsen under första kvartalet 2021. 

Årsmötet 2020 beslutade att ge styrelsen i upp­ drag att genomföra ett framtids­ och visionsarbete för gemensam inriktning för Barncancerfonden som helhet – sex föreningar och ett riksförbund – till årsmötet 2021. Arbetet har skett i tät samverkan med föreningarna och vid återkommande tillfällen under 2020. 

För att möta den höjda ambitionsnivån har den interna organisationen setts över och omorganiserats. 

Vidare har Barncancerfonden antagit en strategi för effektfullt påverkansarbete samt Policy för avvikelser mot god forskningssed. Policyn syftar till att framställa vilka förebyggande åtgärder Barncancerfonden vidtar för att undvika avvikelser från god forskningssed samt vilka åtgärder Barncancerfonden kan vidta i det fall sådana avvikelser sker. 

Barncancerfonden har också genomfört ett strategiarbete avseende ny insamlingsstrategi, även denna har beslutats av styrelsen under första kvartalet 2021.