Forskningen som Barncancerfonden finansierar sträcker sig i regel över längre tid, vilket i praktiken innebär att vid beviljande av ett forskningsprojekt åtar vi oss att utbetala medel under perioder på flera år. För att säkerställa att vi även under perioder med minskade gåvor kan uppfylla dess åtaganden förvaltas en del av det insamlade kapitalet i olika typer av finansiella instrument. Som stöd för denna förvaltning har Barncancerfondens styrelse en finansnämnd bestående av Barncancerfondens ekonomichef samt externa personer med god kunskap avseende kapitalmarknaden. Utöver det ska Barncancerfonden eftersträva att placering av kapialet sker hos förvaltare som har ett uttalat hållbarhetsperspektiv.
Thorbjörn Larsson, generalsekreterare på Barncancerfonden kommenterar årets resultat:
“2019 genererade 459 miljoner kronor i insamlade medel, vilket är ett helt osannolikt resultat. Det har aldrig hänt tidigare. Det grundar sig i alla våra givares fantastiska engagemang samt att testamenten utvecklats oerhört starkt jämfört både med budget och föregående år.”
Fördelning inom verksamheten
Majoriteten av de insamlade medlen används för att finansiera forskning inom barncancersjukdomar. Samtidigt är arbetet med råd- och stödinsatser till drabbade barn och familjer, samt vårt engagemang för att öka medvetenheten kring barncancer väsentligt för att vi ska uppnå vår vision. Vårt insamlingsarbete är också en viktig del av vår verksamhet, dit cirka 13 procent av våra gåvor allokeras. Här är vi mycket noggranna med att varje spenderad krona ska generera tydligt värde, så att vi kan göra största möjliga nytta för de som verkligen behöver det. Totalt 5 procent användes för att täcka administrativa kostnader.