Barncancerfondens effektredovisning fungerar som ett styrkort för hur vi bedriver och utvärderar verksamheten. Vi arbetar med konkreta och mätbara effektmål strukturerade utifrån prioriterade frågor som vi vill, och behöver, adressera. Tillsammans bidrar de till en helhet som ska hjälpa oss att utrota barncancersjukdomar.
I Barncancerfondens verksamhetsberättelse för 2018 redogör vi för flera av de frågor som är centrala för vår effektredovisning. I angränsande sektioner får du en djupare förståelse för vilka vi är och vad vi vill uppnå, hur vi organiserar oss och hur vi strategiskt prioriterar insatserna inom ramen för våra ändamål. Här kan du också läsa mer om den kapacitet och det kunnande som vi använder för att göra skillnad.
Den här effektrapporten fokuserar därmed på hur vi mäter och följer upp de framsteg som görs i verksamheten, samt vad vi åstadkommit såhär långt. För oss, och för många andra organisationer som arbetar för att bekämpa komplexa sjukdomar, är det en utmaning att förhålla sig till något annat än vår vision – att utrota barncancer. Samtidigt strävar vi på Barncancerfonden mot att varje enskild insats på vägen dit ska följas upp och utvärderas. Det gör vi kontinuerligt och systematiskt, vilket beskrivs i såväl verksamhetsberättelse som denna effektrapport.
Alla medlemmar i FRII offentliggör årligen en effektredovisning i vilken organisationerna beskriver hur vägen för att nå målen ser ut. Det vill säga vilka processer som ligger till grund för förändringar och hur långt man har nått i relation till sina uppsatta mål.
Som grund för FRIIs säkerställande av kvalitet i frivilligorganisationernas arbete används en etablerad struktur som vi på Barncancerfonden förhåller oss till. Dessa frågeställningar ligger till grund för hur vi mäter och följer upp såväl effekt som resultat.
- Detta vill Barncancerfonden uppnå
- I detta organisatoriska sammanhang verkar vi
- De strategier vi nyttjar för att uppnå våra mål
- Den kapacitet och det kunnande vi har för att uppnå våra mål
- Så vet vi att vi gör framsteg
- Detta har vi åstadkommit såhär långt
Läs mer om FRIIs kvalitetskod för insamlingsorganisationer
Centrala frågor som skapar förutsättningar för effektmätning
Vi driver kampen mot barncancer genom att adressera tydliga, konkreta och centrala frågor. Det är ett viktigt sätt för Barncancerfonden att kontinuerligt styra och mäta resultatet av vårt arbete. Men det är också vårt sätt att göra verklig skillnad där den behövs som mest. Genom tydliggörandet av fem centrala frågor kan vi, steg för steg, göra livet enklare för de barn och familjer som drabbas av cancer.
De frågor vi aktivt arbetar för att hitta lösningar på spänner över ett bredare spektrum. Det är en styrka då vi kan kraftsamla och fokusera insatser som involverar flera delar av vår organisation. Samtidigt ställer det krav på uppföljning och utvärdering, så att vi kan bekräfta att våra ansträngningar skapar den ihållande effekt som behövs.
Vi delar in vårat arbete i fem centrala frågor
- Det behövs mer forskning inom barncancer
- Kompetens inom barncancerområdet behöver ständigt utvecklas
- Brist på kunskap och förståelse för de drabbades situation
- Svårigheter för barncanceröverlevare att möta vardagen
- Brist på stöd till drabbade
Barncancerfondens effektredovisning är strukturerad utifrån hur vi angriper och möter utmaningarna inom respektive fråga. Följande sektioner innehåller en beskrivning av frågan och en motivering till dess angelägenhet, vår ansats till hur vi bäst adresserar frågan, samt aktiviteter som genomförts för att lösa frågan. Här hittar du också länkar, källor och utvärderingsresultat för genomförda aktiviteter.