10,6 miljoner kronor till Uppsala universitet för barnonkologisk forskning

Barncancerfonden har delat ut 10,6 miljoner kronor till Uppsala universitet för barnonkologisk forskning 2024.

Barncanceröverlevnaden är hög i Sverige, liksom i stora delar av västvärlden, men flera utmaningar kvarstår. Dels avlider fortfarande 15 procent av sin sjukdom eller den tunga behandlingen, dels finns det fortfarande diagnoser där möjlighet att behandla saknas helt. Ett annat problem är de komplikationer som behandlingen orsakar senare i livet och där så många som 7 av 10 drabbas.

Barncancerfonden beviljar medel till både grundforskning och mer tillämpad klinisk forskning och ansökningarna speglar tydligt de behov som finns menar Britt-Marie Frost, Barncancerfondens forskningschef.

– Behovet av nya läkemedel och mer individanpassade och skonsamma behandlingar är stort. Vi har sedan tidigare satsat på genetiska analyser och jag är stolt över att Sverige är bland de första länder i världen att kunna erbjuda precisionsdiagnostik i form av helgenomsekvensering till alla drabbade där så är möjligt. Nu vill vi se att diagnostiken kan följas av fler precisionsbehandlingar.

Beslutet innebär att Barncancerfonden delar ut 166 miljoner 62 projekt inom barncancerområdet. Antalet ansökningar var 182 vilket ger en beviljandegrad på 34 procent. Projekten speglar sjukdomsbördan vilket innebär att de vanligast förekommande diagnoserna är leukemier och hjärntumörer. Uppsala universitet mottog 10,6 miljoner.

Fördjupad genetisk kunskap behövs

Ett område som fördjupar den kunskap som de genetiska analyserna ger är epigenetiken där man studerar hur vissa gener kan aktiveras, "slås på", eller inaktiveras, "stängas av", utan att DNA-sekvensen förändras. Detta sker genom epigenetiska mekanismer som kemiska förändringar på DNA eller dess associerade proteiner.

– Vi ser flera projekt i denna ansökningsomgång som genom att kartlägga epigenetiska förändringar ska ta reda på vilka gener som blir felaktigt på- eller avstängda vid olika barncancerformer. Kunskap som vi hoppas ska kunna identifiera potentiella mål för nya behandlingar, att vi ska kunna utveckla läkemedel som kan återställa det normala genuttrycket.

Extra positivt tycker Britt-Marie Frost att det är att flera av dessa projekt görs i form av internationell samverkan. Däremot saknar hon vissa svenska lärosäten och universitetssjukhus i årets ansökningsomgång.

– Barncancer skiljer sig på så många avgörande sätt från vuxencancer och aktiv forskning inom området gör både vård och akademi förberedd på de nya behandlingar och upptäckter som kommer, att man har kompetenserna på plats och kan delta i de kliniska prövningar som föregår introduktion av nya läkemedel. 

Projektstöd till Uppsala universitet

Bland universiteten gick mest medel till Karolinska Institutet, följt av Lunds universitet och därefter Göteborgs universitet. Det universitetssjukhus som erhöll mest medel var Karolinska universitetssjukhuset.

De tre projekt som erhöll mest medel vid Uppsala universitet är: 

  • Blodkärlen som mål för cancerterapi vid behandling av hjärntumörer hos barn
    Anna Dimberg, 6 000 000 under 3 år 

  • Förbättra immunförsvaret mot neuroblastom 
    Yumeng Mao, 2 400 000 under 3 år 

  • Ny behandling och diagnostik för sepsis hos barn med leukemi 
    Robert Frithiof, 1 200 000 under 3 år. 

Här finns listan på alla beviljade projekt:  
https://www.barncancerfonden.se/for-forskare/forskningsanslag/beviljade-forskningsanslag-och-tjanster/