Åtta forskningsprojekt inom medicinteknik beviljas pengar från Barncancerfonden i år. Totalt får de dela på 10 480 000 kronor.

Barncancerfonden delar ut 10 miljoner till forskning inom medicinteknik

10 480 000 kronor. Så mycket ger Barncancerfonden i forskningsstöd till åtta olika medicintekniska projekt inom barncancer i år. En del av pengarna går till forskning om en behandlingsmetod för den idag obotliga hjärntumören ponsgliom.

Ponsgliom, eller hjärnstamstumör, är en mycket svår typ av barncancer.Tumören går varken att operera bort eller bota genom dagens cytostatika- och strålbehandlingar. Färre än 10 procent av de barn som drabbas lever två år efter att de har fått sin diagnos.

Nu ger Barncancerfonden tre miljoner kronor i anslag till ett forskningsprojekt inom just ponsgliom. Det är forskare vid Karolinska institutet, Uppsala universitet och KTH som tillsammans utvecklar ett verktyg som kan innebära ett helt nytt sätt att ge cytostatika, direkt in i tumören.

- Cytostatika eller andra typer av mediciner ges redan idag men är en utmaning då den så kallade blod-hjärnbarriären i hjärnan hindrar läkemedel att ta sig in och verka. Här testar vi istället en teknik med en tunn plastslang för att ta oss direkt fram till kärlet intill själva tumören, sen använder man vårt instrument för att ta sig från plastslangen, genom kärlväggen och in i tumören, säger Staffan Holmin, professor vid Karolinska institutet och en av forskarna i projektet.    

Medialt uppmärksammat

Ponsgliom är en av de barncancerformer som fått stor medial uppmärksamhet i samband med att drabbade familjer på egen hand vänt sig till kliniker utomlands för att få vård för sina svårt sjuka barn. Extra uppmärksamhet har ett sjukhus i mexikanska Monterrey fått. Behandlingarna kan i vissa fall beskrivas som experimentella och ingen av dem har någon känd vetenskapligt dokumenterad positiv effekt. Barncancerfonden finansierar redan andra forskningsprojekt inom just ponsgliom och med det här projektet finns förhoppningen att komma ytterligare ett steg närmare en beprövad behandlingsform i Sverige.

Metoden har ännu inte testats på patienter utan endast i modeller, där det har fungerat bra, enligt forskarna. 

- Ponsgliom är en diagnos som i praktiken inget barn överlever idag. Den här metoden innebär ett hopp för att vi på sikt ska kunna behandla dessa barn, även om det är en lång väg kvar innan vi vet om det är en metod som fungerar, säger Kerstin Sollerbrant, forskningschef på Barncancerfonden.

Drygt 10 miljoner i anslag

Detta är ett av åtta forskningsprojekt inom medicinteknik som beviljats pengar från Barncancerfonden i år. De andra projekten handlar bland annat om att utveckla roboten Pepper som ska göra medicinska procedurer lättare för både barn, föräldrar och vårdpersonal samt nya tekniker för röntgen av hjärntumörer hos barn. Totalt får årets projekt dela på 10 480 000 kronor.

Om barncancer

  • Nästan varje dag insjuknar ett barn i Sverige i cancer.
  • Cancer är den vanligaste dödsorsaken för barn mellan 1 och 14 år i Sverige.
  • Den genomsnittliga överlevnaden för barn med cancer är 80 procent, men det varierar mycket beroende på cancertyp.
  • Barncancerfonden är den enskilt största finansiären av barncancerforskning i Sverige, 2017 delades totalt 235 miljoner kronor ut.  
  • Barncancerfondens vision är att utrota barncancer.

Presskontakt

Ellinor Prawitz
Presskommunikatör
08-584 209 27
ellinor.prawitz@barncancerfonden.se