För lovande insatser och sin betydelse inom barncancerområdet är Catharina Hagerling den första forskaren att tilldelas Barncancerfondens utmärkelse - Årets barncancerforskare 2024. Foto: Johan Bävman

Catharina Hagerling utses till Årets barncancerforskare 2024

Neuroblastom är inte en av de vanligaste barncancerdiagnoserna men av de barn som drabbas av spridd neuroblastom överlever bara hälften. Det vill forskaren Catharina Hagerling ändra på och för lovande insatser och sin betydelse inom barncancerområdet är hon den första forskaren att tilldelas Barncancerfondens utmärkelse - Årets barncancerforskare.

Catharina Hagerlings forskning inriktar sig på de fall av neuroblastom där cancern sprider sig till olika organ i kroppen och bildar metastaser och varför vissa organ drabbas oftare än andra. Målet för hennes forskning är att hitta nya angreppssätt mot de tumörceller som lyckats sprida sig.

Sedan starten för drygt 40 år sedan har Barncancerfonden bidragit med cirka 4 miljarder kronor till forskning och de miljöer och resurser som krävs för att kunna genomföra god forskning. Utmärkelsen Årets barncancerforskare har instiftats för att lyfta fram en forskare som har eller haft en betydande roll nationellt eller internationellt, och som arbetar för upptäckter som har eller kan komma att spela en stor roll för forskning och vård av barncancerpatienter. Pristagaren nomineras av Barncancerfondens prioriteringskommittéer och utses av forskningsnämnden.

2024 års utmärkelse tilldelas Catharina Hagerling, docent och forskningsgruppledare vid Lunds universitet. Catharina forskar på metastaserande neuroblastom vilket är en särskilt svår form av neuroblastom där överlevnaden är mindre än 50 procent.

– Det känns fantastiskt att tilldelas utmärkelsen Årets barncancerforskare. Forskningen jag bedriver handlar om att kartlägga de egenskaper tumörceller behöver för att sprida sig till andra organ i kroppen. Förhoppningen är att min forskning ska bidra till framtida behandlingar som gör att fler barn med spridd neuroblastom överlever, säger Catharina Hagerling.

Catharina har ett lovande forskningsprogram där hon använder avancerade metoder för att analysera både primärtumörer och metastaserande tumörer av neuroblastom. Målet för hennes forskning är att hitta nya angreppssätt mot de tumörceller som lyckats sprida sig.

– Catharina är en dedikerad forskare som med stort mod, kreativitet och engagemang tar sig an de svåraste frågorna. Hennes forskningsprojekt är djärvt, och om hon lyckas kan det bidra till utveckling av nya behandlingar som kan bota fler barn med metastaserad neuroblastom, säger Britt-Marie Frost, forskningschef på Barncancerfonden.

Röster om Catharina Hagerling

Jonas Larsson, professor i molekylärmedicin samt prodekan medicinska fakulteten, Lunds universitet:

”Det är oerhört glädjande att den starka barnonkologiska forskningen i Lund uppmärksammas på det här sättet. En riktig fjäder i hatten för såväl Catharina som för hela medicinska fakulteten!”

Emma Hammarlund, universitetslektor, enheten för molekylär evolution, Lunds universitet:

”Catharina är en pärla med sin integritet, sitt självklara nästan pippi-aktiga angreppsätt inför nya, svåra frågor – allt kombinerat med bergsäker klinisk kompetens. Det är en ynnest att få tänka och jobba tillsammans med henne.”

Karin Leandersson, professor i tumörimmunologi, Lunds universitets cancercentrum (LUCC):

"Catharina är en unik blandning av snabbtänkthet, kreativitet, mod, engagemang, bestämdhet och styrka vilket gör att hon sällan vänder om eller tvekar inför stora frågor och utmaningar."

David Gisselsson Nord, professor, vicedekan och processledare i barnpatologi vid medicinska fakulteten, Lunds universitet:

”En forskare som inte bangar för de svåraste problem! Tempo som en virvelvind och en humor som gör att skratt alltid ligger nära när man träffar henne.”

Om Årets barncancerforskare

  • Utmärkelsen instiftades 2024 av Barncancerfonden och delas årligen ut till en yngre och lovande forskare inom barncancerområdet.
  • Nomineringar sker genom prioriteringskommittéerna och beslut fattas av Barncancerfondens forskningsnämnd.
  • Genom utmärkelsen vill Barncancerfonden öka kunskapen om vad barncancerforskare gör och visa på hur de genom sin forskning bidrar till att öka överlevnad och förbättra livskvaliteten hos barn med cancer.

Om neuroblastom

  • Neuroblastom är en småbarnssjukdom som knappt existerar hos vuxna. De flesta som insjuknar gör det före två års ålder, hos barn som är äldre än sju år är sjukdomen ovanlig. I Sverige drabbas cirka 20 barn per år. 
  • Sjukdomen uppstår från det sympatiska nervsystemet som förgrenar sig i stora delar av kroppen. Barnet behöver inte ha symptom, ofta upptäcker föräldrarna eller läkaren en knöl som måste utredas. 
  • Behandlingen bestäms utifrån vilken klinisk riskgrupp barnet tillhör. Viktiga faktorer som påverkar riskgruppen är hur mycket cancercellerna har spridit sig i kroppen (stadium), deras genetiska kännetecken och utseende i mikroskop, samt barnets ålder.
  • Alla svenska barn med neuroblastom behandlas enligt ett europeiskt protokoll som ständigt förbättras allt eftersom kunskapen om sjukdomen ökar.