Fortsatt brist på personal och vårdplatser inom barnonkologin

Under veckan har SVT:s nyhetsredaktion gjort flera reportage som belyser bristerna inom barncancervården. Just nu är situationen som allra mest pressad i Västra Götalandsregionen, där sektionschefen för barnonkologi på Drottning Silvias barn och ungdomssjukhus i Göteborg uppger att läget är närmast desperat.

Länkar till veckans reportage återfinns längre ned i denna text.

Problemet med platsbrist och brist på personal, särskilt vad gäller specialistutbildad personal inom barnonkologi, på landets barncancercenter är långt ifrån någon nyhet. Redan för två år sedan, i februari 2014, skrev sektionscheferna för barncancercentren en debattartikel i Svenska Dagbladet där de bland annat framhöll att "brist på vårdplatser och kunnig personal utgör ett hot mot den välorganiserade och trygga vård som byggts upp sedan decennier" och uppmanade landstingen att "genast agera för att fler specialister och vårdplatser för cancersjuka barn ska finnas tillgängliga".
Här finns debattartikeln från februari 2014.

Tyvärr har läget inte förbättrats i tillräcklig utsträckning sedan 2014, och resursbristen består, även om det varierar stort mellan landets sex barncancercenter.
Detta belyses väl i SVT:s rapportering, som sammanfattas här nedan.

"Ett år senare: Louises kamp mot barncancern", om Louise som behandlas för leukemi vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus i Stockholm sedan ett drygt år tillbaka.
I reportaget berättar Louises föräldrar:
"Louise placeras fortfarande på helt andra avdelningar när hon behöver vård, avdelningar där det saknas specialistkompetens och där Louise hela tiden tvingas möta nya ansikten.

Det är nya människor och andra rutiner. Vi föräldrar får ha koll på vilken nål som ska sättas och rutiner för mediciner. Vi får höra löften om att allt ska bli bättre, men hittills ser jag inte särskilt stor skillnad. Vi blir fortfarande hänvisade till akuten varje gång vi åker in, och vi får fortfarande ringa och jaga medicinordinationer, som för ett år sen."

Sektionschefen på barncancercentrum i Stockholm, Arja Harila Saari, berättar i reportaget att personalläget idag är avsevärt bättre än när det var som värst 2014, men att det har gått långsammare att rekrytera behoven än vad som varit önskvärt.

I Göteborg är situationen dock fortfarande lika pressad med personal- och vårdplatsbrist.

– Situationen är närmast desperat fortfarande, säger Karin Mellgren, sektionschef och överläkare vid den barnonkologiska avdelningen vid Drottning Silvias barnsjukhus, i reportaget.
Läs och se reportaget här


"Hon riskerar att drabbas", om tvååriga Kellie som behandlas för leukemi vid Drottning Silvias barnsjukhus i Göteborg och som vid ett tillfälle har placerats på en annan avdelning där barncancerkompetens saknades.
Läs och se reportaget här
Även Göteborgstidningen skrev om Kellie i veckan.


"Personalbrist drabbar cancersjuka barn", reportaget slår fast att det varken i Göteborg eller Stockholm finns tillräckligt med specialiserade sjuksköterskor och barncancerläkare för att hålla tillräckligt många vårdplatser öppna.
Läs och se reportaget här


"Ingen ljusning i sikte för Drottning Silvias barnsjukhus", ett reportage som visar att ingen av de ansvariga riktigt vill ta i frågan om patientsäkerheten för de barn som vårdas för cancer.
Läs och se reportaget här