Över 35 miljoner kronor till Karolinska Institutet för barnonkologisk forskning
Barncancerfonden delar ut över 35 miljoner kronor till Karolinska Institutet för barnonkologisk forskning 2024. Karolinska universitetssjukhuset fick i samma utlysning 8,8 miljoner kronor för forskning inom området.
Barncancer är inte en diagnos utan många olika och både vård och forskning bedrivs oftast i nationell men också internationell samverkan. Barncancerfonden är den enskilt största finansiären av svensk barncancerforskning och stödjer projekt som går från basal grundforskning, via klinisk patientnära forskning till forskning som följer upp hur överlevare av barncancer mår, både fysiskt och psykiskt.
Årets projektutlysning innebär att 125 miljoner kronor fördelas till 62 projekt inom barncancerområdet och av dessa går 35 400 000 kronor till Karolinska Institutet och 8 800 000 kronor till Karolinska universitetssjukhuset.
De forskningsprojekt som beviljas medel speglar de behov som finns menar Britt-Marie Frost, Barncancerfondens forskningschef.
– Det handlar mycket om att genom ny teknik och tillgång till mer genetisk information kunna minska både över- och underbehandling men också hitta nya läkemedel som immunterapier och precisionsläkemedel som vi sedan kan kombinera på olika sätt för bättre effekt. Behovet av att få fram nya läkemedel och mer individanpassade behandlingar är stort. Vi måste få in fler av de nya typer av läkemedel som nu utvecklas för test och godkännande för barn.
De projekt som erhöll störst anslag är:
Rikard Wicksell:
DAHLIA-ung: en behovsanpassad digital behandling för unga med långvarig smärta efter cancersjukdom Tilldelas 3 900 000 kr under 3 år
Caroline Palm Apergi:
Utveckling av RNAi prodroger för precisionsmedicin mot barnleukemi
Tilldelas 3 000 000 kr under 3 år
Nikolas Herold:
Bekämpa cytostatikaresistens och utveckla nya kombinationsbehandlingar för barncancer
Tilldelas 3 000 000 kr under 3 år
Malin Wickström Näsman:
Nya angreppssätt för differentieringterapi i neuroblastom
Tilldelas 3 000 000 kr under 3 år
Hong Qian:
Dolda leukemiceller i huden, en orsak till behandlingssvikt och återfall vid AML?
Tilldelas 3 000 000 kr under 3 år
Här finns alla beviljade ansökningar:https://www.barncancerfonden.se/for-forskare/forskningsanslag/beviljade-forskningsanslag-och-tjanster/