-
Nu färgas Sverige blått för att uppmärksamma barn med cancer
Datum:Pressmeddelande Den 15 februari är det internationella barncancerdagen, en dag som är till för att öka medvetenheten om barncancer. På flera håll i landet kommer butiker, hotell, konferensanläggningar, byggnader och skidbackar lysas upp. På så sätt visar företag att de står upp i kampen mot barncancer.
-
Stärk stödet för syskon till svårt sjuka barn nu
Datum:Pressmeddelande Under hösten presenterades utredningen ”Ett stärkt stöd till anhöriga”. I betänkandet lämnades en rad förslag på hur stödet till anhöriga kan stärkas, däribland att syskon till svårt sjuka barn bör ses som anhöriga i lagens mening. En fråga som Barncancerfonden drivit under lång tid. Barncancerfonden är mycket positiv till flera av förslagen och hoppas att regeringen nu ser till att de blir verklighet så snabbt som möjligt.
-
Kartläggning av immunsystemet hos cancerdrabbade barn kan ge effektivare precisionsbehandling
Datum:Pressmeddelande Trots de senaste årens medicinska framsteg inom immunterapi är det få barn – i jämförelse med vuxna - som hittills haft nytta av de nya läkemedlen. En av förklaringarna har varit bristande kunskap om hur barns immunsystem fungerar vid cancer. En ny svensk studie har nu kartlagt hur barns immunförsvar skiljer sig från vuxnas och också mellan olika typer av tumörer. Detta är viktig kunskap för att effektivare behandlingsmetoder ska kunna utvecklas. Ett exempel på forskningsprojekt som har nytta av den nya kunskapen är de som utvecklar CAR-T-celler för behandling av solida tumörer.
-
Hopp om färre biverkningar med ny behandlingsstudie av lymfom hos barn
Datum:Pressmeddelande Lymfom är en typ av cancer som finns i kroppens lymfsystem och utgår från immunceller. Idag har överlevnaden hos de drabbade barnen förbättrats avsevärt tack vare tung kombinationsbehandling med cytostatika. Något som tyvärr kan orsaka komplikationer senare i livet. En europeisk behandlingsstudie pågår just nu för att undersöka om biverkningarna kan minskas med en mer anpassad cytostatikabehandling. Barnonkolog Nina Mogensen har beviljats uppstartsbidrag från Barncancerfonden för att studien ska kunna öppna i Sverige.
-
ATMP-seminarium och årsrapport visar svenska styrkor men få initiativ inom barnonkologi
Datum:Pressmeddelande Årets ATMP-rapport från ATMP Sweden ger en såväl internationell som nationell överblick och visar bland annat att Sverige ligger relativt bra till sett till kliniska prövningar, framför allt cell- och genterapier, och att det finns både små och stora företag i Sverige som bedriver utveckling på området, men också att utvecklingen av avancerade läkemedel släpar efter på barnsidan. Tvådagarsseminariet i Malmö bekräftar bilden av ett dynamiskt fält och behovet av prövningar på barn berättar Barncancerfondens Kerstin Sollerbrant.
-
Barncancerfondens önskelista 2024
Datum:Pressmeddelande Det vi önskar oss allra mest varje jul, varje år, är att alla barn som drabbas av cancer ska överleva och leva ett gott liv. I vår önskelista lyfter vi frågor där beslutsfattare och politiker kan göra skillnad och bidra till förbättringar som leder till att de som drabbats av barncancer får ännu bättre vård och stöd.
-
Barncancerfonden välkomnar Profeel Sweden AB som ny huvudpartner
Datum:Pressmeddelande Profeel Sweden AB har sedan 2017 engagerat sig i kampen mot barncancer. Under parollen FEEL for LIFE har bolaget arrangerat padelturneringar, golfturneringar, försäljningskampanjer och event med det gemensamma målet: att samla in pengar till den livsviktiga barncancerforskningen och för att ge stöd till drabbade barn och familjer. Nu fördjupar Profeel Sweden AB sitt engagemang och ansluter till Barncancerfondens huvudpartners.
-
10,6 miljoner kronor till Uppsala universitet för barnonkologisk forskning
Datum:Pressmeddelande Barncancerfonden har delat ut 10,6 miljoner kronor till Uppsala universitet för barnonkologisk forskning 2024.
-
29,9 miljoner kronor till Göteborgs universitet för barnonkologisk forskning
Datum:Pressmeddelande Barncancerfonden har delat ut 29,9 miljoner kronor till Göteborgs universitet för barnonkologisk forskning 2024. Sahlgrenska universitetssjukhuset fick i samma utlysning 1 miljon kronor och Chalmers tekniska högskola 1 miljon kronor.