Noah, 6 år, tappade sin första tand under en cancerbehandling.
– Jag var på sjukhuset och skulle sätta nålen och så sög jag på tanden så den åkte ner, förklarar han.
Tandfen kom ändå efteråt, trots att Noah svalde tanden. Det blev en guldig tiokrona för Noah. Hemma hos Noahs familj blandas det vardagliga med perioder då Noah har ont och är ledsen.
Noah är ett av barnen som deltar i Barncancergalan – det svenska humorpriset, som sänds på Kanal 5 den 2 oktober.
– Jag har inte varit med på tv än så jag vet inte hur det känns, säger han.
– Min syster tipsade om att Barncancerfonden sökte barn till galan och jag skrev till dem att vi kunde tänka oss att vara med. Om det kan hjälpa till att samla in mer pengar så känns det som en bra sak att göra, att ge tillbaka också.
Familjen har haft ett stöd som få andra kan räkna med. Noahs tjugotreårige kusin Oliver har också varit sjuk i leukemi.
– Han har bott hos oss när han har varit i Stockholm och jobbat, och har alltid funnits i Noahs liv. Noah vet att Oliver också har varit sjuk, och det har gjort att det inte varit så konstigt för Noah. Han har inte känt sig så annorlunda, säger Jessica.
– Och för oss finns det en mental bild av att det kan gå bra, säger pappa Thomas.
– För mig har det varit fantastiskt att ha en syster som vet vad man går igenom, säger Jessica.
Släkten gick direkt in i krisberedskap när familjen fick beskedet hösten 2016.
Jessicas syster och mamma städade hela huset och tog hand om storebror Elliot så att Jessica och Thomas kunde fokusera på Noah.
Just nu befinner sig Noah i en underhållsfas, och får behandling var fjärde vecka. Men den andra och sista intensivfasen kastar mörka skuggor över framtiden.
– Vi oroar oss för intensivfasen som ligger framför oss. Han kommer att vara jättehungrig och han kommer kanske att ha ont, så det kommer att bli tufft, säger Thomas.
– När han är pigg och mår bra så mår vi bra, men när han har ont och är ledsen så får man hålla masken för hans skull, säger Jessica.
Och oron finns där.
– Vi mår nog bra... men man har väldigt nära till oro och sorg. Man blir lätt orolig, säger Jessica.
– Det kan vara blåmärken eller att det gör ont i foten, där han hade ont när vi upptäckte leukemin, säger Thomas.
Livet är lättare när det är glesare mellan sjukhusbesöken.
– Det är tråkigt där, säger Noah.
Han ser fram emot att åka skridskor. Men det kommer att få vänta. Precis som förra vintern kommer familjen att befinna sig i en intensiv behandlingsfas när isarna fryser.
Annars är Noah den som tar situationen med ro.
Hur var det att tappa håret?
– Jag tänkte inte så mycket på det, konstaterar han.
– Han var den som tog det bäst i familjen. Då var Noah ganska sjuk, så att tappa håret var ingen stor grej. Första gången vi skulle gå ut efteråt sa han ’jag kommer inte ta av mig min mössa’, men efter tio minuter var det för varmt. Noah frågade sin storebror hur han tyckte att han såg ut och Elliot svarade att ’du är jättesöt som du är’.
Nu är Noah rastlös. Han vill återgå till sin favoritsyssla.
– Jag leker Minecraft. Och sen spelar jag Minecraft. Jag bygger hus, såklart.
Om Noah
Namn: Noah Ålder: 6 år. Bor: I Nacka utanför Stockholm. Familj: Mamma Jessica, pappa Thomas, storebror Elliot, 9 år samt kusinen Oliver, 23 år. Gör: Spelar och leker Minecraft, hoppas studsmatta, älskar att åka skidor och skridskor. Diagnos: Akut lymfatisk leukemi (ALL), diagnosen ställdes i oktober 2016. Behandlas med cytostatika.
Lästips
Jonas forskar om leukemi
Jonas forskningsrum saknar bubblande provrör och assistenter i vita rockar, ändå är Jonas Abrahamsson en av Sveriges viktigaste leukemiforskare.
Akut lymfatisk leukemi (ALL) är den vanligaste formen av leukemi, cirka 90 procent av alla leukemifall. Det typiska för akut lymfatisk leukemi hos barn är att en viss sorts omogna celler, lymfocyter, som framför allt finns i benmärgen lyckas växa. Det gör att cellerna hämmar samt tränger undan den friska benmärgen.